időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo
Filmkép 60.

Az öt legjobb Jack Nicholson-film – Becéző szavak + videó

Csépányi Balázs
2023.06.09. 20:00
Az öt legjobb Jack Nicholson-film – Becéző szavak + videó

Zseniális film: keserű, de mégis édes, vidám, ugyanakkor mégis szomorú.

Jack Nicholson filmjeit bemutató mini sorozatunkban elérkeztünk a bronzérmes alkotáshoz. A harmadik helyet a Becéző szavak (Terms of Endearment) című filmdráma szerezte meg. Ez a mára klasszikussá váló zseniális alkotás meghozta Nicholsonnak a második Oscar-díjat is, ezúttal a legjobb mellékszereplőnek járó szobrot hódította el. Mint azt a Jack Nicholson-sorozat első részében említettük, a Ragyogás című Kubrick mozi nem szerepel majd ezen a toplistán, mert korábban, a Stephen King-sorozatban már helyet kapott. Ezt azért érdemes megemlíteni, mert körülbelül a mai nap tárgyalt, harmadik pozícióba került volna a Ragyogás című film. Azonban a helyére lépő Becéző szavak, bár jelentősen eltérő műfajú, mint a King-klasszikus, szintén beírta magát a filmtörténetbe.

3. Becéző szavak (1983)

A filmet Larry McMurtry azonos című regénye alapján, James L. Brooks rendezte, akinek ez volt az első filmje. A későbbiekben aztán olyan jelentős alkotásokat jegyez, rendezőként és producerként, mint A híradó sztárjai (Broadcast News, 1987), Bármit megteszek (I'll Do Anything, 1994), a Lesz ez még így se! (As Good as Good as It Gets, 1997) és a Honnan tudod? (How Do You Know, 2010) című filmeket, illetve csak producerként, a Segítség, felnőttem! (Big, 1988), A rózsák háborúja (The War of the Roses, 1989), A Jerry Maguire – A nagy hátraarc (Jerry Maguire, 1996) és az Egy magányos tinédzser (The Edge of Seventeen, 2016) című mozikat. 

A Becéző szavak egyik jellegzetes plakátja - Mafab.hu

A film igazi sikertörténet. A produkciót tizenegy (!) Oscar-díjra jelölték, amelyből ötöt el is hódított. Elnyerte a legjobb filmnek, rendezőnek, forgatókönyvnek, női főszereplőnek és férfi mellékszereplőnek járó szobrocskát. A mozi továbbá öt Golden Globe-díjat nyert, valamint BAFTA-díjra és David di Donatello-díjra is jelölték. 

A történet megelőzte a korát, hiszen tulajdonképpen két erős nő története. Ma divatosak az ilyen típusú filmek, ahol határozottnak, bátornak és a férfiakat is megszégyenítő módon erősnek ábrázolnak egy-egy női karaktert. Azzal a különbséggel, hogy a mai filmekben ez, ha szabad így fogalmaznom, feminista ideológia tolakodóan, dühösen és erőszakosan van a nézők felé tálalva.  A régi filmekben, például az Elfújta a szél (Gone with the wind, 1939) című klasszikusban és most is a Becéző szavakban is hitelesen és elegánsan jelenik meg. A történet két különböző jellemű nő, az anya Auróra (Shirley MacLaine) és a lánya, Emma (Debra Winger) életét és küzdelmét mutatja be. Auróra egy igazi úrinő, álhatatos, erős személyiség. Nagyon szereti a lányát, ezért nagyon nehezen emészti meg, amikor férjhez megy. Látszólag a férjjel (Jeff Daniels) van problémája, de azt viseli el nehezen, hogy egyedül marad. Hiszen akaratos, sokszor fennhéjázó viselkedésével elriasztja, elrettenti a férfiakat maga mellől. Emma a lány, bár nagyon szereti az édesanyját mégis más akar lenni, mint ő. Alárendeli magát a férjének, a férje karrierjének, szül három gyermeket, de közben a házassága válságba kerül. Az anya lánya kapcsolat minden megpróbáltatás ellenére erős marad, kiállja az idők próbáját. Auróra megismerkedik a szomszédjában élő örökifjú, szoknyavadász kiöregedett űrhajóssal Garrett Breedlove-val (Jack Nicholson), aki pokróc, kissé faragatlan stílusával leveszi a lábáról. Kialakul kettőjük között egy érzelmi kötődés, amit még maguknak is nehezen vallanak be. Azonban amikor Emma gyógyíthatatlanul megbetegszik, a látszólag keményszívű Garrett megjelenik Auróra életében, hogy segítsen neki. A szomorú végkifejlet ellenére mégis magában hordozza a film záró képsora a jövőbe vetett hit erejét és a pozitív élet reményét.

Zseniális alakítások egész sora van a filmben. Az Oscar-díjjal jutalmazott Shirley MacLaine, talán élet legjobb alakítását nyújtja, Debra Winger is remekül hozza az őszinte, nyíltszívű anyát, a fiatal Jeff Daniels pedig kiválóan alakítja a férj szerepét. Jack Nicholsonról külön kell szólni, hiszen a nagyképű, nagy dumás, de ugyanakkor érző szívű Garrett szerepében egész egyszerűen lubickolt. Meg kell még említenünk házibarát, Vernon Dahlart (Danny DeVito) és Emma tutyimutyi szeretőjét, Sam Burnst (John Lithgow), akik szintén hozzátettek a film sikeréhez. De az vitathatatlan, hogy amikor ketten volt a vásznon, Shirley MacLaine és Jack Nicholson szinte izzott a levegő, a káprázatos tehetségük igazi kinyilatkoztatásai voltak ezek a jelenetek. Igazi jutalomjáték volt mind a kettőjüknek ez a szerep. 

Néhány érdekesség a filmmel kapcsolatban: a mozi szerepel a Steven Jay által szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritikai gyűjteményben, a Becéző szavak lett az 1983-as év második legtöbb bevételt hozó filmje, a legenda szerint mind a két női főszereplőt, Shirley MacLaine-t és Debra Wingert is jelölték Oscar-díjra a Legjobb női főszereplő kategóriában, azonban a díjat MacLaine kapta. Útban a pódium felé, hogy átvegye a díjat odasúgta Wingernek: ennek a fele a tied, mire Winger azt válaszolta, viszem is a felét, egyszer egy elég komoly összezördülés is volt Debra Winger és Shirley MacLaine között a forgatás során, mert Debra elég kiszámíthatatlanul viselkedett a forgatáson, mert épp egy komoly kokainfüggőségből próbált kilábalni, a szereplőválogatás során számításba jött Aurora Greenway és Emma Horton szerepére a való életben is anya-lánya viszonyban lévő Janet Leigh és Jamie Lee Curtis

A Becéző szavak egy nagyszerű film, igazi keserédes dráma, mai szóval élve dramedy, Jack Nicholsont pedig egy új oldaláról ismerhettük meg Garrett szerepében. Ajánlom minden kedves mozirajongónak, hiszen bár elcsépelt, sajnos igaz: ilyen filmeket ma már nem készítenek.

Idővonal: A Becéző szavak című filmet 1983-ban mutatták be, abban az évben, amikor Ronald Reagan a Szovjetuniót a „gonosz birodalmának” titulálta, megnyílt a tokiói Disneyland, az első USA-n kívüli Disney-park, a Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozta az 1000 forintos címletű bankjegyet, II. János Pál pápa felkereste merénylőjét a Rebibbia börtönben, hogy megbocsásson neki, a londoni repülőtéren megtörtént az úgynevezett „Brinks Mat” rablás, amikor elloptak 26 millió fontot érő 6800 aranyrudat, a Koreai Légitársaság 007-es Boeing–747 járata 400 km-re letért az útvonaláról, és Szahalin légterébe repült. A szovjet légierő a gépet lelőtte, 269 ember halt meg, diplomáciai bonyodalom alakult ki az USA és a Szovjetunió között, Franciaország Hissene Habré elnök oldalán beavatkozott a csádi polgárháborúba, a korábban kialakított ARPANET számítógépes hálózat helyett bevezették mindenhol a TCP/IP protokollt, amely a mai internethálózat alapja, ez teszi lehetővé a világméretű hálózat kialakítását és az internet széles körű elterjedését, Klaus Barbie német háborús bűnöst letartóztatták Bolíviában, feloszlott a Hungária együttes, majd rá tíz napra az együttes hat tagja, Fenyő Miklós nélkül megalapította a Dolly Rollt, az STS–6 küldetésen Story Musgrave és Don Peterson a Challenger űrrepülőgépről végrehajtották az amerikai Space Shuttle program első űrsétáját és Magyarországon bemutatták az István, a király című rockoperát. (Wikipédia)

A jövő héten a Jack Nicholson filmjeit bemutató mini toplistánkon már a második helyezett filmmel érkezünk.

Borítókép: Auróra (Shirley MacLaine), Emma (Debra Winger) és a kedves szoknyavadász Garrett (Jack Nicholson) - (Fotó: Mafab.hu)

Filmkép

Az öt legjobb Mel Gibson-film – A sötétség határán + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.