Már megtekinthetőek a Nagy bagatellek

Szabán György keramikus, festőművész munkásságából nyílt kiállítás Nagy bagatellek címmel a Magyar Műhely Galériában.

Tóth Gábor
2023. 06. 22. 11:54
Bagatellek című kiállítása Szabán György új kiállítása a Magyar Műhely Galériában.
Bagatellek című kiállítása Szabán György új kiállítása a Magyar Műhely Galériában. Fotó: Tóth Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai Magyar Műhely Galériában megtartott megnyitón Szabán György képzőművész beszámolt arról, hogy az ifjúkori, elsősorban a határon túli, kassai élményei óriási hatással voltak rá. A művészet iránti szenvedélye is akkor kezdett ébredezni, amikor a kassai piacon egy ütött-kopott gömöri szilkét pillantott meg. A népi fazekasmunka tökéletes arányai, letisztult díszítései foglyul ejtették a képzeletét.

Nagy bagatellek című kiállítás megnyitója a Magyar Műhely Galériában.
A Nagy bagatellek Szabán György kiállítása a Magyar Műhely Galériában Fotó: Tóth Gábor

 Megvásárolta az összedrótozott gömöri kerámiát és innen, a csodált tárgy vizsgálatával indult meg művészeti karrierje. Miskolcra hazatérvén, intenzíven kezdett érdeklődni a magyar népművészet formakincsei iránt. Elkezdte másolni, utánozni a letisztult népművészeti ábrákat, majd figyelme később egyre inkább a képi ábrázolás és a szimbólumok felé irányult. Minden innen indult el, sok-sok év alatt pedig kialakult az a sajátságos formanyelve, amelyet a Nagy bagatellek című kiállításán is tetten érhető.

 

Nagy bagatellek

Szabán György elmondta, hogy elsősorban keramikusnak tartja magát, aki tárgyakban, tárgyak alkotásában szereti kifejezni magát. Nem tartja magát festőművésznek, de a vászon és az ecset ugyanannak az önkifejezésnek az eszköze. 

Mindig azt csináltam, ami szembejött velem


– mondta a képzőművész, utalva arra, hogy jelenlegi kiállításán döntően festményei tekinthetőek meg. 

Nagy bagatellek című kiállítás megnyitója a Magyar Műhely Galériában.
A Nagy bagatellek kiállítás egyik alkotása Fotó: Tóth Gábor

A művész beszámolt arról is, hogy számára az alkotás jelenti az igazi örömet. Ennek a munkának az eredményei láthatóak a Nagybagatelek című kiállításon, amelyen a művész sajátos motívumai és jelképei újra meg újra feltűnnek. 

Magyaráznak, kifejeznek az emberi léthez esszenciálisan hozzátartozó fogalmakat, teszik mindezt a művész egyéni, mással össze nem téveszthető könnyed vonalvezetéssel.

Szabán György a megnyitón kiemelte, hogy munkásságával szeretne elgondolkodtatni, kisplasztikáival, illetve festményeivel többletet kíván adni a nézőközönségnek. A Nagy bagatelek kiállítása a július 14-ig látogatható a budapesti Magyar Műhely Galériában.

Borítókép: Szabán György festménye

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.