Cinema Mystica: a kiállítás, amely az ember belső lényébe hatol + videó

Hazánk egyik impozáns épületében, a Párisi Udvarban nyitotta meg kapuit az immerzív, digital art alkotócsapata által megálmodott Cinema Mystica. A 2022-es nyári időszaki kiállítás után ezúttal egy állandó tárlat viszi le alfába a betérő látogatókat, ugyanis itt minden érzékszervünkre hat a zene és a fény lebilincselő párosa. Ezt az élményt próbáljuk meg a cikk végén szereplő videóval átadni, melyben Vigh Dávid, a Cinema Mystica művészeti vezetője lesz segítségünkre.

L. Szabó Fruzsina
2023. 07. 16. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az installációkat a Global Illumination alkotói közösség tagjai hozták létre. A főként szabadúszókból álló kreatívműhelyben animátorok, 3D-művészek és számítógépes grafikusok is vannak. A kifejezetten „technikai sportnak” titulált művészet képviselői egy-egy installáció létrehozásánál a legmodernebb szoftvereket, szenzorokat, projektorokat, 3D-nyomtatókat vetik be. Az egyszerre moziteremnek, fényshow-nak és meditációs térnek ható szobákban a fő téma a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosság, valamint az ember és az univerzum egymásra hatása. A fény játékával operáló Cinema Mystica helyszínválasztása sem mellékes, hiszen az 1990-es években itt nyitott meg a Hologram Galéria.

A kiállítás fényvetítései tökéletes hátteret biztosítanak a szelfizéshez (Forrás: Cinema Mystica/Facebook)

A Párisi Udvar főbejáratán belépve több mint húsz interaktív, digitális művészeti installáció fogad minket 1200 négyzetméteren, tíz teremben. Ezeket nyolcvanöt darab projektor, öt kilométer kábel, csúcstechnológiájú médiaszerverek, speciális hangszórók és rezonátorok keltik életre.

A 2023-as nyitókiállítás a szakralitás és a digitális művészet kapcsolatát helyezi fókuszba. A Cinema Mystica művészei között hazai és külföldi szakemberek egyaránt szerepelnek, az alkotások többsége pedig csapatmunka eredménye. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig a művészek tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. A Cinema Mystica egy egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai térségben is. 

A hasonló tematikájú immerzív digitális művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Dark Matter Berlin és Superblue Miami), az Atelier Des Lumiéres (Párizs), az NXT Museum Amsterdam és a Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban, és egyre nagyobb teret hódítanak.

Vigh Dávid, a tárlat, valamint számos nemzetközi zenei fesztivál művészeti vezetője lapunknak kiemelte:  – A Cinema Mystica alapfilozófiája az, hogy mélyebb, spirituális üzenetet is megfogalmazzanak az installációk. 

Szeretnénk, hogy ha a művészetünknek lenne egyfajta kozmikus relevanciája. Reményeink szerint aki betér hozzánk, az kapcsolatba kerül a belső önvalójával.

A tárlat különlegessége, hogy mindenkihez szól, ugyanis azok is megtalálják nálunk a számításukat, akik csak a külsőségekre, a látványra fogékonyak.

Borítókép: A Cinema Mystica kiállítása (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.