Duna-part Feszt – A bejövős fesztivál

2022-ben rendezték meg először a Duna-part Fesztivált, a festői szépségű Ráckeve területén. A tavalyi fesztivált nagy siker követte, így idén július 6. és 8. között több színpaddal, színesebb programokkal várják a látogatókat.

Lányi Adél
2023. 07. 01. 11:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spaics Igor, a Duna-part Feszt egyik alapítója, szervezője lapunknak adott interjújában elmondta: „Itt vagyunk Budapesttől negyven kilométerre, nagyon sokan nem is tudják milyen festői szépségű hely Ráckeve és milyen kulturális értékeket rejt.”

A fesztivál kezdeti célja többek között az volt, hogy egy kulturális eseményen keresztül jobban megismerjék a várost és a régiót az ide látogatók. A szervező kiemelte: 

Fontos, hogy megmutassuk mennyi fantasztikus helye van Magyarországnak, az egyik ilyen hely a sokszínű Ráckeve, és környezete, a Ráckevei-Soroksári Duna, Csepel-sziget déli féltekéje. Mi ezt szeretnénk megmutatni.

Négy színpadon, 42 fellépővel várják a vendégeket a Savoyai-kastély előtti parkban. „Idén olyan programkínálatot hoztunk létre, ami a közönséget megfogta, hiszen a fesztivál három napjából az egyik napra teljesen elfogytak a jegyek” – hangsúlyozza a szervező. A fellépők listája igen impozáns. 

Három napon keresztül kizárólag magyar előadók állnak színpadra. Színpadra lép a Valmar, a Tankcsapda, a Groovehouse, a Bagossy Brothers Company, az Animal Cannibals, Azariah, a Carson Coma, Byealex és a Slepp és még sokan mások.

A Valmar

A 2023-as évben nemcsak a fellépők lettek többen, de már a művészudvart is meglátogathatják a nézők. A szervező elmondta: 

Ez az udvar a fesztivál területén kívül, de közvetlen mellette található, ahol teret adnak a helyi kézműveseknek. Ez az udvar ingyenesen látogatható.

Hozzátette: „Célunk, hogy jövőre a művészudvarnak is saját színpada legyen, ahol fiatal, feltörekvő előadók is megmutathatják magukat.”

A fesztiválszervező lapunknak azt is elárulta, hogy a tervek között szerepel a fesztivál összművészeti jellegének megtartása és bővítése. Jövőre számos képzőművészeti, komolyzenei, színházi programokkal is találkozhatnak majd az érdeklődők. Spaics Igor kiemelte: „Ez a város és ez a térség alkalmas arra, hogy ilyen jellegű fesztivál is létrejöjjön.”


A fesztivál egyik célkitűzése volt az is, hogy olyan programokat hozzon létre, ahol ökotudatosságra ösztönzi a látogatókat. A szervező kiemelte: „Szeretnénk olyan üzeneteket is eljuttatni a látogatók irányába, ami túllép a fesztivál területén és az otthoni szokásaikat is igyekszünk egy kicsit befolyásolni.”

A fesztivál környezetbarát vállalásaikat fogadott meg, mint hogy minden 100. napijegy eladás után egy fát elültetnek a ráckevei önkormányzat által kijelölt helyszínen.

Az idei évben a fesztiválhoz csatlakozott az Edutus Egyetem. A fesztivál ötletgazdái együtt töltötték egyetemi éveiket az Edutus Egyetemen, így a közös múlt életre hívta ezt az együttműködést. A szervező kiemelte: 

Nem csupán az volt a célunk, hogy egy zenei és kulturális fesztivált hozzunk létre, hanem hogy az egyetemi klubok hangulatát is iderepítsük a Duna-parthoz és itt találkozhassanak a fiatalok iskolán kívül is.

Az Edutus Egyetemmel történt stratégiai megállapodással az oktatás és a kapcsolatépítés is bekerül a fesztivál ars poeticájába. 

Borítókép: Koncertjelenet a tavalyi fesztiválról (Forrás: Dunapartfeszt.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.