Jövő héten rendezik meg az Ősök napját Bugacon

Jövő hét pénteken kezdődik a Magyar Turán Alapítvány által életre hívott Magyar Turán Szövetség szervezésében az Ősök napja rendezvény Bugacon. Sajtótájékoztatón jelentették be ma, hogy augusztus 4. és 6. között hetedik alkalommal rendezik meg az Ősök napját, amely a kurultaj mellett a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb közös hagyományőrző ünnepe. A vasárnap estig tartó rendezvényen több mint száz hagyományőrző csapat és a Kárpát-medence különböző vidékeiről ide érkező magyar közösség ünnepel együtt és emlékszik méltósággal nagy, közös őseikre.

2023. 07. 27. 17:30
Ősök
Fotó: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint közleményükben írják, az Ősök napja méltó emléket állít Atilla hun nagyfejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek, tiszteleg a honmegtartó pozsonyi csata hősei és minden időkben a hazáért életüket áldozó magyar hősök emléke előtt. A  három nap programjában idén is megtalálhatók többek között a nomád seregszemle és a nomád vonulás, de lesznek harci bemutatók, lovasversenyek, lovas vetélkedők, íjászprogramok, hagyományőrző sportviadalok, a magyar–hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállítások, népzenei és magyar táltoszenei programok, kézműves-bemutatók, nagyszabású kézművesvásár, gyermekprogramok és tudományos ismeretterjesztő előadások is. Bugacpusztán egy különálló, elhatárolt területen nagy jurtafalut építenek fel. 

Ősök
Sajtótájékoztatót tartottak az  Ősök napja rendezvényeiről. Fotó: Horváth Tamás

 

A sajtótájékoztatón részt vett Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár is. Köszöntőjében kiemelte, hogy az Ősök napja a magyarság legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, melynek célja, hogy a nemzet tovább erősödjön. – A magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak emléket állító ünnepség mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja. Hazánkat ősapáink lovas életmódjának és harcmodorának is köszönhetjük, ezért a magyar lovas hagyományőrzés a nemzeti kultúránk fontos alapköve – hangsúlyozta az államtitkár.

Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Szövetség elnöke, az Ősök napja megálmodója és fő szervezője is köszöntötte a megjelenteket, kiemelten a Török Köztársaság nagykövetét. Emlékeztetett, hogy a következő évben lesz a kurultaj, amely a hun–türk tudatú népek találkozója is, amelyben Törökországnak eddig is kiemelt szerepe volt. – Jövőre fogjuk ünnepelni a Török Köztársaság és Magyarország diplomáciai kapcsolatának 100. évfordulóját, erre is készülünk – emelte ki az elnök. Elmondta, hogy a rendezvény a Kárpát-medencei összefogás nagy példája. A rendezvény részeként egy Európában egyedülálló, rendkívül látványos nomád vonulást is szerveznek, ahol az érdeklődők megismerhetik a korszak életmódját és öltözeteit. Kiemelte, hogy  500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével tradicionális seregszemle is lesz. Felelevenítik a hagyományos nomád erőpróbákat, így lesznek lovasversenyek és lovasvetélkedők, amelyeken bárki regisztrációt követően részt vehet. Bíró András Zsolt felhívta a figyelmet, hogy lesz több tematikus, régészeti, antropológiai kiállítás, melynek idén a lovak állnak a középpontjában. A kiállítás címe: Az őslovaktól a lovas nemzetig, amely a honfoglalásig kíséri vissza a ló háiasításától a lovas nomád civilizációt. 

 

 

Mészáros János, a Nemzeti Versenysportszövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 59. sportági szövetségként vették fel tavaly a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét a tagjai közé. Kiemelte, hogy tagjai a hagyományőrzés mellett kimagasló sporttevékenységet is űznek. A Magyar–Turán Közhasznú Alapítvány és tizenhat további hagyományőrző sportegyesület alakította meg közösen a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét 2021-ben. Az Ősök napja rendezvény részletes programja megtalálható a Magyar Turán Szövetség honlapján. 

Borítókép: A magyar lovas hagyományőrzés nemzeti kultúránk fontos alapköve. (Forrás: Facebook)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.