Közös kulturális emlékévet indított Magyarország és Törökország + videó

A magyar–török állami szintű kapcsolatok századik évfordulójának megünnepléseként a két ország közös kulturális emlékévet indított – jelentette be Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. A programok előkészítését és szervezését a Magyarságkutató Intézet és a Yunus Emre Török Kulturális Intézet vállalta.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyarságkutató Intézet2023. 07. 11. 19:00
null
Forrás: Magyarságkutató Intézet/Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Történelmünkben ezer évnél is régebbiek a török kapcsolatok, melyek az etnikai jellegű rokonság mellett a kultúra területén is megannyi értékkel gazdagodtak a századok során. Miután 103 évvel ezelőtt mind a két ország megkapta Versailles környékén, az első világháborút lezáró tárgyalások idején a győztes hatalmak diktátumait, a dolgok természetéből, a sorsközösségből adódóan törekedtek a rendezett kapcsolatok kiépítésére – fejtette ki Kásler Miklós az Első kézből videóinterjú-sorozat legújabb adásában.

A török kulturális intézet Andrássy úti épülete
A török kulturális intézet Andrássy úti épülete. Forrás: Magyarságkutató Intézet 

1923-ban kikiáltották a Török Köztársaságot, amely a trianoni békediktátum által elszigetelt Magyar Királysággal az elsők között kötött barátsági és együttműködési szerződést. A megállapodás a kulturális-tudományos kapcsolatokat is szorosabbra fűzte. A keleti nyitás jegyében 2018-ban Magyarország csatlakozott a Türk Államok Szervezetéhez. Szerteágazó kapcsolat jött létre nemcsak politikai, gazdasági szempontból, hanem kulturális, nyelvi, etnikai értelemben is.

Úgy gondolom, hogy Törökország földrajzi helyzetét és történelmi súlyát tekintve rendkívül jelentős tényező Európában. Magyarország számára lényeges, hogy a kultúra, a gazdaság és a politika területén megfelelő kapcsolatok épüljenek tovább. A Magyarságkutató Intézet tudományos tevékenységei, kutatási irányai is összefonódnak Törökországgal. Számos együttműködési lehetőség van kibontakozóban, például az archeogenetika területén

 – mondta a professzor.

A százéves évforduló tiszteletére rendezett ünnepségek részeként az intézetek közös programokkal készülnek a nyelvészet, a régészet, a genetika és a folklór területén is.

Borítókép: A kulturális emlékév programjainak szervezését a Magyarságkutató Intézet és a Yunus Emre Török Kulturális Intézet vállalta (Forrás: Facebook/Magyarságkutató Intézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.