Megújul a színpadon a Csárdáskirálynő

Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét méltán említik a legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabjai között. A zeneszerző ezt a művét az első világháború alatt, 1915-ben mutatták be Bécsben, majd 1916 novemberében került magyar színpadra. Kálmán Imre örökké népszerű muzsikáiban ötvözni tudta a bécsi keringőt és a temperamentumos magyar zenét.

Lányi Adél
2023. 07. 11. 13:30
Csárdáskirálynő
Kecskemét, 2013. szeptember 26. Sáfár Mónika Marica szerepében Kálmán Imre-Julius Brammer-Alfred Grünwald Marica grófnő című operettjének próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2013. szeptember 25-én. A darabot Nagy Viktor rendezésében szeptember 27-én mutatják be. MTI Fotó: Ujvári Sándor Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A remek dallamok nemcsak a népszerűséget biztosították az évek során, de igazi zenei élményt is nyújtottak. Az operett legnagyobb slágereit mindenki ismeri, ezért is fogadták kitörő örömmel Veszprémben a Csárdáskirálynőt. Ez a bemutató csak az előbemutatója volt június 16-án, a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválon annak a decemberi premiernek, ahol Mészáros Árpád Zsolt rendezésében láthatjuk a művet.

Csárdáskirálynő
A Csárdáskirálynő című operettben láthatja a közönség Sáfár Mónikát. Fotó: Sáfár Mónika Facebook-oldala


Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, aki a darabban Cecília szerepét alakítja, a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: 

Mindenki újít, ez a trend. Én már régóta mondom, milyen jó lenne, ha valaki egyszer már úgy rendezne meg egy Csárdáskirálynőt, hogy az operettes hagyományokat tiszteletben tartja, és kisebb változással, mintegy másik játékmóddal igazodik a mai korhoz.

Fontos, hogy a darabbal a színészek bevonják a közönséget, és a nézők átéljék azt a csodát, amit az előadás ad. Attól lesz mai egy produkció, hogy mi csináljuk, hogy rajtunk keresztül, a beszédünkön, a hangunkon, a temperamentumunkon keresztül szüremlik át a kor. Ez kell ahhoz, hogy felfrissüljön egy mű.
Cecília szerepe már nem új a színésznőnek, hiszen ezelőtt többször is alakította ezt a karaktert. – Annak idején Szilviát, a fiatal főszereplőt alakítottam, most pedig egy idősebb karaktert játszom.
A színésznő hangsúlyozta, hogy a darab ismerete miatt nem válhat rutinná a játéka: – A rendező elképzelésének maximálisan meg kell felelni, ettől az ember nyitottá válik, és elfelejti a korábbi feldolgozások szoká­sait, berögződéseit.
Több remek színész áll ebben a műben egy színpadon. Ilyen Szeles József, aki Feri bácsi szerepét játssza, míg Miska főpincért Körösi Csaba. 

A darab különlegessége, hogy tehetséges fiatalok egészítik ki a neves színészek névsorát.

 – Mindenki, aki szerepel, teli van tűzzel, hiszen ezt másképpen nem is lehet csinálni. Fontos, hogy szakmai­lag és emberileg is kitűnő színészekkel tudtam együtt dolgozni.

A színésznő az elmúlt években számos országban lépett színpadra a Csárdáskirálynővel. 

Európa számos pontján és a tengerentúlon is bemutatták Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét. A darab sikerét Sáfár Mónika azzal magyarázta, hogy ez a virtus megtalálható a magyarok génjeiben. – Ez a műfaj a mi műfajunk, ezt nem is tudják máshol, más nem tudja azt a tüzet, magatartást, habitust hozni, amit mi, magyarok.
Az évek során több színpadon aratott osztatlan sikert a darab. Nem véletlen, hogy mindenhol állva tapsolt a közönség.

Mindenhol nagy örömmel, őrjöngéssel, sikítással fogadták a darabot, így volt ez Veszprémben is, az előbemutatón

– árulta el a Sáfár Mónika.
A társulat már javában készül a nagy bemutatóra is, ami decemberben lesz.

Borítókép: Sáfár Mónika (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.