Palóc búcsú lesz a hétvégén

Pénteken veszi kezdetét a Palóc hagyományéltető napok – Palóc búcsú és folkfesztivál a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton. A háromnapos rendezvényen nem lesz hiány látnivalóban, még Szent Anna szépeit is megválasztják a fesztiválon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 24. 18:30
Jézus keresztfa
20220905 Balaton Heves megyei község A Balaton-tótól legalább 250 kilométerre fekvő 1024 lelkes palóc falucska, a magyar tenger névrokona, Eger, Bélapátfalva és Ózd között az egykori kohászat, bányászat és cementipar Bermuda-háromszögében fekszik. Fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld Képen: Jézus kereszten Fotó: Németh András Péter/Szabad Föld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakus Julianna művelődésszervező, múzeumpedagógus, a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának munkatársa úgy fogalmazott: vallják, hogy a büszke palóc öntudat egyben tart, közösségeket kovácsol. Szeretnék, ha a meghívott települések helyi értékei is közkinccsé válnának.

Palóc
Palóc népviseletbe öltözött fiatal Fotó: MTI/Komka Péter

A Palóc hagyományéltető napok a néphagyomány őrzése és az összetartozás érzésének erősítése mellett a palócok szeretett patrónájának kultuszát hivatott ápolni. Szent Anna, Szűz Mária édesanyja tiszteletére 28 éve rendezték meg először a palóc búcsút. A vallási esemény néhány éve egészült ki népművészeti fesztivállal.

Szombaton folkudvarrá válik a múzeum szabadtéri gyűjteménye.

Este a múzeumi kápolnánál tartják a Szent Anna-ájtatosságot, amelyen készülnek a búcsúra, a résztvevők a szabad ég alatt imádkoznak a nemzet megmaradásáért, a családokért és a gyermekáldásért.

A látogatók napközben külön udvarban kóstolhatják meg a palóc konyha jellegzetes ízeit. Vásári kavalkád, mesterségek műhelye és Izolda népi játékai népesítik be a város főterét, ahol Palócország meghívott falvai – Dejtár, Drégelypalánk, Érsekvadkert, Herencsény, Hollókő, Ipolybalog, Kétbodony, Kéménd, Rimóc, Vanyarc, Varsány és a tiszteletbeli vendég, Ipolyság – mutatkoznak be. A vendégeket mesével, énekkel, népzenével, néptánccal fogadják, kora este pedig a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes húzza a talp alá valót.

Vasárnap a hagyományoknak megfelelően tartják meg a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút, az úgynevezett palóc búcsút. 

A búcsújáró népviseletes menet a Rimóci Rezesbanda vezetésével indul a Palóc ligetbe közös imádságra. A szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök celebrálja a szabadtéri színpadon. A szertartást követően palóc vendégség veszi majd kezdetét.

A programsorozat szervezői a Palóc Múzeum, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Balassagyarmat város önkormányzata, a Balassagyarmati Római Katolikus Egyházközség és a „Kicsi vagyok én” Közhasznú Alapítvány.

Borítókép: Jézus a kereszten (Fotó: Szabadföld/Németh András Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.