Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Újabb látogatócsúcsot döntött a Művészetek Völgye

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiváljára idén 148 ezer ember látogatott el a tíz nap alatt, a második szombaton pedig a fesztivál történetében másodszor kerülhetett ki a telt ház tábla. 2200-nál is több program, jubileumok és búcsúkoncertek is várták idén a látogatókat, de rengeteg alkotás is született.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 20:00
Fotó: Kuti Ákos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Művészetek Völgye fesztiválra idén tavalyhoz mérten 28 ezerrel többen látogattak el, ezzel együtt újabb látogatócsúccsal zárhatták a tíznapos összművészeti programot. A fesztivált a Bohemian Betyars koncertjével nyitották, a Quimbyvel zárták, a kettő között pedig olyan előadókra tombolhattunk, mint a 30Y, az Aurevoir., a tízéves Bagossy Brothers Company, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Csík-Presser-Karácsony Dal a miénk 2.0 című előadása, az Elefánt, az Esti Kornél, a Hiperkarma, az Irie Maffia, a Margaret Island, a Lóci Játszik, a Vad Fruttik, a különleges, félakusztikus koncerttel érkező Punnany Massif – akik először játszottak a Völgyben – és a szintén elsőbálozónak számító Bëlga. A fesztiválon búcsúzott egy időre közönségétől a Middlemist Red, a völgyben gyűlhettek össze a jazzrajongók a Magyar Jazz Szövetség Udvarában a Magyar jazz ünnepére, a Cirque du Tókertben hosszú idő után először adott fesztiválon koncertet Zorán, de ott volt Dés László, Kern András, az idén harmincéves Danubia Zenekar, a Recirquel, a Duda Éva Társulat és az Operaház is.  

A Kaláka versudvar
Gryllus Vilmos a Kaláka versudvarban Fotó: Művészetek Völgye 

A fesztivál látogatói azonban nemcsak a művészetet élvezni járnak oda, hanem alkotni is. A Kaláka versudvar közösségi versírásain és a Versimprón 56 vers született, az Analóg udvarban 2500-nál is több analóg fotó készült különféle analóg eljárásokkal, például sörösdobozból készült lyukkamerával. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum helyszínén kb. 130 darab 35 milliméteres film született, amelyet egy száz év körüli vetítővel lehetett lejátszani, a praxinoszkópon pedig több mint tízezer centiméternyi film és hatezer képkocka pörgött végig a tíz nap alatt. Az idén húszéves Momentán Társulat udvarában összesen ötven előadást játszottak és ötven színésszel, valamint stábbal érkeztek. 

A Hagyományok Háza Folkudvarában idén három tájegység, Kalotaszeg, Bakony és Gyimes kultúrájával lehetett megismerkedni, ehhez az adott tájegységről kézműves, zenész és táncos mestereket is meghívtak. Legmesszebbről a közel 900 km-re lévő Gyimesközéplokról érkeztek az udvarba fellépni, de a helyi, kapolcsi gyerekek is megmutatták tánctudásukat a hét folyamán. A fesztiválozók 45 éneket tanulhattak meg az énektanítások alkalmával és 75 órán át szólt a talpalávaló a tánctanításokon és az esti táncházakban.

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ)náltal támogatott Petőfi és Póka udvarban egy olyan összművészeti alkotás is született, amelyben az ügynökség négy szakmai programja együttesen jelenik meg: a közönség bevonásával szövegbe, dalba és képbe öntötték a völgyélményt. A közösségi festményt Krizbai Gergely indította el, erre reagált Hegyi György dalszövege, amelyhez Szakadáti Mátyás szerzett zenét. A dalt a Legendás zenekar tagjai muzsikálták fel, a készülő klipben pedig maga Petőfi is megelevenedik egy marionettbáb képében, amelyet majd a PKÜ felületein lehet megnézni.

A színházrajongók idén 35 előadásra ülhettek be, amelyekre már délutántól sorban álltak a fesztiválozók.  Volt olyan darab, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel végül kétszer is eljátszottak az idén debütált színház színpadon.

 A Harcsa Veronika udvar már reggelente megtelt jógázókkal – a legtöbb napon száznál is többen indították itt mozgással a napot –, de a BalatonBIKE365 biciklitúráira is mindig beteltek a helyek, a legelszántabbak pedig terepfutóversennyel zárhatták a 10. napot. 

A fesztiválon tartották meg a Némafilmhez filmzenét! döntőjét is, amelynek nyertesei Ocsovay Domján a Dódi karrierje című filmre szerzett zenével és Dénes Ábel a Mackó úr kalandjai megzenésítésével.

A Művészetek Völgye programjai közt valóban minden korosztály találhat magának való programot: az idei legfiatalabb látogató öthetes volt, a legidősebb pedig 84 éves. A fesztiválon 150 önkéntes segített abban, hogy a fesztiválozók önfeledten szórakozhassanak, a legidősebb 62 évesen jött el völgymunkatársnak. A látogatók idén is tanúsították, hogy helyén van a szívük: ezúttal 977 ember adott vért, így mintegy háromezer embernek tudnak segíteni az itt összegyűjtött vérrel. 

A Művészetek Völgye fesztivál jövőre július 19. és 28. között vár mindenkit ismét a közös táncolásra, koncertezésre, alkotásra és kikapcsolódásra Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 

Borítókép: A Művészetek Völgyére idén minden eddiginél többen látogattak el (Fotó: Kuti Ákos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.