A körönd szinte kitárul a Hübner-udvarral

Nincs már sok hátra, hogy a Kodály köröndöt egységében, a maga egyedülálló építészeti szépségében megtekinthessük. Leghamarabb a Kodály-ház névre keresztelt, Andrássy-udvarnak is hívott műemléket sikerült felújítania a lakóközösségnek, a legnagyobb kárt a Kauser József tervezte, nyár elején elkészült palota szenvedte el. Év végére pedig kész lesz a háborúban nagy veszteséget szenvedett Hübner-udvar is, az új homlokzat már látható a Szinyei Merse Pál utca felől, de a körönd felé is felsejlik valami a ponyvák mögül.

Szilléry Éva
2023. 08. 23. 5:50
körönd, Hübner. látványterv
Forrás: EPITESZFORUM.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok-sok évvel ezelőtt született a –  később Europa Nostra-díjat nyert –  terv a Kodály körönd négy épületének egyidejű felújítására, azonban a tulajdoni viszonyok különbözősége és a pénzhiány nem tette lehetővé, hogy Nagy Bálint Kossuth-díjas építész és társainak munkáját megvalósítsák.

Kodály körönd Hübner-udvar Andrássy út
A körönd oldalán is látszik már a majdnem megújult homlokzat. Fotó: Teknős Miklós

Nemrég egy messziről hazatért ismerősöm csodálkozott rá a Kodály köröndre: – Micsoda elegáns, szép tér nyílt itt meg! – bámult a félig kész térre. Sietve hozzátette, úgy maradt meg benne, hogy szinte fekete, nagy komor házak fogják közre a teret. A kép már azért sem túlzás, mert a most átadott, Kauser József tervezte eklektikus építészeti remek közel egy évtizedig amolyan szellemház volt, hiszen a lakók egy része kiköltözött belőle. 

Ezen a nyáron a Hübner-udvar átalakításával a tér harmadik épülete nyeri vissza eredeti pompáját, így szépen, fokozatosan arca lesz a sokáig sötétbe burkolózott, személytelen házaknak, kitárul a körönd teljes képe.

körönd, Hübner-udvar Andrássy út
Közelről nagyon szépen látható a ház megújult ornamentikája. Fotó: Teknős Miklós

A Kodály körönd a hatalmas palotáival, a negyed ívekre tagolt szerkezetével egyedülálló tere az Andrássy útnak, a sugárút pontosan megtervezett koncepciója szerint innen kezdődik el a Városligetig tartó előkertes rész. A sugárút ettől a ponttól kapott természetközeli látványt, előkelő villák váltják fel a korábbi utcai üzleteket.

 A körönd mindegyik épülete a neoreneszánsz stílust követi, hol francia, hol olasz, hol pedig német motívumokat kínálva, de mivel mindegyik palotát más építész tervezte meg, teljesen önálló arculatot kaptak. 

Nagy Bálint Kossuth- és Ybl-díjas, nemzetközileg elismert építész a tér egységes felújításában gondolkodott. Mint egy korábbi interjúban elmondta, mivel két épületnek vakolt, a harmadiknak festett, sgrafittó díszítésű, a negyediknek pedig téglaburkolatos homlokzata van, más-más szaktudást igényel a rekonstrukciójuk. 

 Az egyikhez festőrestaurátori, a másikhoz kőrestaurátori szaktudás kell. Mindegyikhez szükség van fémrestaurátor munkájára is az értékes kovácsoltvas kerítések miatt. 

 

A körönd rég magára hagyott épülete 

Homokszínű homlokzat, zöld ablakkeretekkel: erre hasonlított az eredeti Hübner-udvar, amelyet műemléki rekonstrukcióhoz méltóan állított helyre a beruházó. A kész homlokzat egyelőre a Szinyei Merse Pál utcai részen látható, a körönd felőli oldal még ponyvákkal borított, de már kivehetők a megújuló régi formák. Az elmúlt közel száz évben a budapesti járókelő csak ütött kopott, sárgás színű épületképet, kéttornyú torzót láthatott Bukovics Gyula neoreneszánsz épületéből. Az Andrássy út 92–94. számú ház a II. világháborúban egy bombatalálatban veszítette el két tornyát, így csak az Andrássy út felőliek maradtak meg.

Az épületen az elmúlt közel száz év alatt komolyabb felújítás nem történt, kopott ornamentikája mögött csak sejteni lehetett a valamikori eleganciát.

Domborműveit tekintve a négy épület közül a szóban forgó volt a leggazdagabb. Négy előreugró rizalit emelkedik ki az épület síkjából, ezek alatt néhol oszlopok és erkélyek tagolják a homlokzat. A boltíves kétoszlopos erkélyek mögött megbúvó dupla erkély az épületnek sajátos ünnepélyességet kölcsönöz. Ez az emelkedettség jellemzi a körönd felé az épületet, a két utcai irányban – az Andrássy út és a Szinyei Merse Pál utca felé – már sokkal visszafogottabb arcát mutatja a ház. A gazdag mintázatú stukkókkal díszített kapualjak szintén a leglátványosabb részei a körönd többi műemlékével összevetve.

Hübner-udvar Andrássy út
A régi épülettetőn még látható az eredeti átadás évszáma. Fotó: Teknős Miklós

– Klasszikusan négy tornya és négy udvara volt, akárcsak a körönd többi palotájának, a II. világháború idején teljesen megsemmisült a két nyugati torony. Az épületfelújítás során hetvenhét évvel a bombatalálat után ismét visszaállították a tornyokat. A tornyok a lakások részei lesznek üvegtetővel ellátva, elegáns, tágas nappalikat, tereket adva a leendő otthonoknak – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Márk György, a beruházás vezetője. Mint kiderült, nem volt egyszerű feladat a két torony visszaépítése, mert az eredeti terveken teljesen más alakúak voltak. Ráadásul mind a négy torony különböző méretű, ha az Andrássy úttól szép lassan balra haladunk, egyre kisebbek. 

Ma már szépen látható a kárómintás tetőzet is az elkészült tornyok oldalain. 

Nagy nehézséget okozott a homlokzat helyreállítása is, mert az eredeti várakozásokhoz képest jóval rosszabb állapotban volt, gyakorlatilag a teljes arculatot újra kellett építeni, a gipszelemeket, a teraszokat, az oszlopokat, valamint a díszes kapuzatot.

A ház 1884-ben az egységes előkertes körönd részeként épült meg, Hübner Nándor megbízásából. Hübner egyébként maga is építész volt, de annál jobb üzletembernek bizonyult. 

– A Hübner-ház felújítása komplex feladat, kiterjed az utcai homlokzatokra, a belső homlokzatokra, a lépcsőházak, a függőfolyosók, a korlátok, a belső udvarok visszaépítésére  –  mondta lapunknak Márk György, aki elégedetten mutatott a makettre, összevetve a majdnem kész házzal. 

 Tizenhét új lakást alakítanak ki a felső emeleteken, az egyik udvar alatt pedig mélygarázst építenek a lakók számára, ami egyedülálló az eddig megújult paloták között. Minimum egy parkoló jut mindegyik lakáshoz. A 250 négyzetméteres, toronnyal rendelkező luxuslakásokhoz kettő parkoló dukál.

A ház egyik titokzatos ékessége, hogy szinte eredeti formában megmaradt benne egy ma már muzeális értékű, 420 négyzetméteres otthon

az első emeleten: márvány fürdőszobával, 150 éves cserépkályhákkal. Ezt a lakást kizárólag filmforgatásokra adják ki, és talán néhány városjáró exkluzív sétán megmutatják. 

Jelenleg az ablakkeretekkel együtt a Szinyei Merse Pál és az Aradi utca találkozásáig teljesen készen van a ház homlokzata, a belső udvarban még javában zajlanak a munkálatok, az Andrássy úton kisebb felújítást végeznek. A teljes épület látványát az állványbontás után, az év végén csodálhatjuk meg. 

 

Borítókép: A rekonstruált Hübner-udvar látványterve (Forrás: Építészfórum.hu) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.