A magyar kultúráért határon innen és túl

Szeptember 11-én átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait a köztestület székházában, a Pesti Vigadó Makovecz-termében.

2023. 09. 11. 21:40
null
Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédében hangsúlyozta: az akadémia alapvető feladata a magyar kultúra teljes horizontjának feltérképezése és figyelemmel kísérése, éppen ezért adományoz két díjat mind a kilenc tagozat: 

egyet a Magyarországon, egyet pedig a határon túl vagy diaszpórában élő és alkotó művész, művészetelméleti szakember részére. 

A díjátadón Ránki Fülöp zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ösztöndíjasa zenélt Fotó: Bach Máté

A 2023-as év díjazottjai:


Az MMA Építőművészeti díjában részesült Farkas Gábor, a kecskeméti építészműhely mestere, aki a régió építészeti hagyományain és azok kreatív folytatásán alapuló településalkotó kultúrát képviseli, valamint Murádi Katalin építész, a kolozsvári Műszaki Egyetem építészeti karának nyugalmazott professzora, a magyar nyelvű építészetoktatás úttörője.

Az MMA Film- és Fotóművészeti díját Kurucz Sándor felvidéki operatőr és Kosmály Gábor fotóművész kapta, aki a több mint másfél évtizede működő Lévai fotográfiai napok nemzetközi fesztivál és konferencia társalapítójaként szívügyének tekinti a magyar fotóművészet népszerűsítését.

Az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti díjában Csavarga Rózsa belsőépítész és Nagy Judit gobelinművész részesült. Csavarga Rózsa munkáiban ötvözi a kidolgozottság ipari hátterét és a művészi igényességet, Nagy Judit pedig számos textilművészeti díj birtokosa, aki egész életművével bizonyítja a gobelin műfajának életképességét.

Az MMA Illyés Gyula Irodalmi díját Egyed Emese erdélyi költő, irodalomtörténész kapta, akinek irodalom- és színháztörténeti, gyermekeknek szóló és prózakötetei is népszerűek. A tagozat másik díjazottja Fecske Csaba költő, publicista, aki azt vallja, hogy a művészet az egyetlen erkölcsileg igazolható védekezés a létezéssel szemben.

Az MMA Képzőművészeti díjában feLugossy László és Szentpétery Ádám részesült. feLugossy László a kortárs magyar képzőművészetet a hangköltészet, az irodalom, a képi ábrázolás és a performansz művészet eszközeivel újította meg, Szentpétery Ádám pedig a sík felületen elérhető térbeli mozzanat megalkotását tűzte ki célul, amelynek köszönhetően életműve közép-európai kulturális kontextusban a legjellegzetesebb festői jelenségek közé sorolható.

Az MMA Művészetelméleti díját Cebula Anna művészettörténész kapta, aki a Szombathelyi Képtárba került kortárs textilművek többezres nagyságrendű gyűjteményének muzeológusi rendszerezését végzi és irányítja. A tagozat másik díjazottja Pécsi Rita neveléskutató, művészetpedagógus, az Organikus Pedagógia hazai meghonosítója.

Az MMA Népművészeti díjában Gazda Klára és Szabó Zoltán részesült. Gazda Klára muzeológus, néprajzkutató, az erdélyi néprajztudomány meghatározó alakja, aki közel huszonöt éven keresztül gyarapította és dolgozta fel a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményét. Szabó Zoltán muzeológus, népzenész és tanár, aki négy évtizede kiemelkedő egyénisége a magyar néprajzkutatásnak és népművészeti mozgalomnak.

Az MMA Színházművészeti díját Nagy Anna és Kiss Törék Ildikó színművészek kapták. Nagy Anna pályáját nagyjátékfilm- és tévéfilmszerepek, csodálatos színházi alakítások, hangjátékok és hangoskönyvek egész sora kíséri. Kiss Törék Ildikó a Nagyváradi Állami Színház tagja, a partiumi és erdélyi magyar színjátszás kiemelkedő alakja, aki kultúraszervező tevékenységével évtizedek óta szolgálja a Kárpát-medencei magyar színjátszás és kultúra fennmaradásának ügyét. 

Végül, de nem utolsósorban az MMA Szőnyi Erzsébet Zeneművészeti díjában részesült Nagy Magda énekművész és posztumusz Jandó Jenő zongoraművész, akinek díját özvegye, Takács Tamara operaénekes vette át. Nagy Magda előbb a berlini, majd súlyos betegségéből felépülve a dessaui opera csillaga lett. Ezután pályája a zenei képzés felé fordult, rossz légzéssel és beteg hanggal fordulnak hozzá a színészek és énekesek, akiket funkcionális tréninggel és hangterápiával segít vissza a színpadra. Jandó Jenő világhírnévre tett szert a klasszikus zeneirodalom kiemelkedő előadójaként, lemezre vette sok más mellett Bartók Béla összes zongoraművét, valamint Haydn, Mozart és Beethoven összes zongoraszonátáját.

Borítókép: A felvezető beszédet Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke tartotta meg (Fotó: Bach Máté)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.