Az irodalomtól a mesterséges intelligencia határáig

A gyermekeket papírszínházzal, a filmszakmákat népszerűsítő foglalkozással, szinkronizációs játékkal, képregényhős-megalkotással, a felnőtteket pedig Kosztolányi-esttel és Misztrál-koncerttel várja az MMA Művészelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Hild-villában. A programsorozat a Kutatók éjszakája részeként, szeptember 29-én zajlik.

2023. 09. 23. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is részt vesz a Kutatók éjszakáján a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). A kutatói pályát népszerűsítő eseménysorozat alkalmából a Hild-villában szervezett ingyenes rendezvény minden generációnak izgalmas programlehetőségeket kínál. Délelőtt a regisztrált alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás diákcsoportok vehetik birtokba a kutatóintézetet, míg a két esti program a felnőtteknek szól. A családok a nap folyamán 10 és 18 óra között önállóan fedezhetik fel a reformkori Hild-villa épületének múltját és jelenét, és az időutazás során Hild József életének különös titkaira is fény derül.

A Hild-villába is beköltözik a Kutatók éjszakája (Fotó: Sándor Emese)

A részletes program a következő:

10.00–11.30 Huzatsárkány a várban – Dávid Ádám játékos papírszínházmeséje titkokkal és kézműveskedéssel

A Japánból eredő papírszínház, a kamisibai a mesélést színházi élménnyé varázsolja. Ebből ad ízelítőt Dávid Ádám a Magyar Művészeti Akadémia 2020–2023. évekre szóló Művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa egy interaktív vetítéssel egybekötött workshoppal és a Huzatsárkány a várban című meséje előadásával a kisebbeknek. Ebben a szeles történetben a keret ajtajai is aktív szereplői az eseményeknek: hol kinyitódnak, hol gondosan bezárulnak. A program végén mindenki kipróbálhatja magát papírszínházi előadóként, majd a gyermekek kezei alatt életre kelnek a mesék szereplői, a sárkányok és a szélkakasok. 

Papírszínházzal is várja az MMA MMKI az érdeklődőket (Forrás: Picasa)

11.00–12.30 Tanuljunk a filmszakmákról! – Az art directortól a focus pulleren át az SFX-supervisorig

A Média a Közösségért Filmturisztikai Egyesület interaktív felső tagozatos, középiskolás és egyetemista diákoknak szóló foglalkozása, a Pályaorientációs mozgóképszakmai program filmbejátszókkal, kvíz- és puzzle-játékkal hozza közelebb a filmesek világát a fiatalokhoz. Basa Balázs, a Magyar Művészeti Akadémia 2018–2021. évekre szóló Művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa és Názer Ádám filmes szakember előadását filmrészletek színesítik, amelyek segítségével az érdeklődők olyan régi, klasszikus magyar filmekbe nyernek bepillantást, mint Az aranyember, az Egri csillagok vagy a Dögkeselyű, de mai magyar és nemzetközi sikerprodukciókról is szó lesz. Miközben az egyes alkotásokhoz kapcsolódva sorra veszik a szakmákat, lerántják a leplet a filmes trükkökről is.

A program célja, hogy felkeltse a mozgóképkultúra iránt érdeklődők figyelmét. 

Egyben lehetőséget kínál arra is, hogy a fiatalok a jövőben itthon kamatoztassák a megszerzett szakmai tudást, és a világsztárok közvetlen környezetében dolgozzanak egy olyan nemzetgazdaságilag is jelentős ágazatban, ami a vizuális kultúra legfontosabb termékeit állítja elő a nagyvilág számára. 



13.00–14.00 Hősök tere – Alkoss képregényhőst a mesterséges intelligenciával!

A képregények világába a középiskolás és az egyetemista diákokat, valamint a felnőtteket Németh Levente, a Magyar Művészeti Akadémia 2018–2021. évekre szóló Művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasa vezeti be. A grafikusművész szerkesztésében tavaly jelent meg a Hősök tere című könyv, amely történelmünk ezerévnyi múltját 13 magyar hősön és ezer rajzon keresztül mutatja be. 

Németh Levente programjából kiderül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével hogyan lehet csodás képeket, egyedi illusztrációkat készíteni, illetve az is, hogy meddig terjednek a MI határai.

 

15.30–16.30 Legyél Te a hangadó! – Szinkronizációs játék Csőre Gábor színésszel

A program során a középiskolás és az egyetemista diákokból álló közönség bepillantást nyer a szinkronizálás rejtelmeibe, és fültanúja lehet egy profi színész improvizálásának a Hild-villában kialakított „stúdióban”. A résztvevőket Csőre Gábor színész, szinkronszínész kalauzolja a mesterség világában, miközben maguk is a mesehősök bőrébe bújhatnak.

Csőre Gábortól a szinkronozás világába nyerhetnek betekintést a résztvevők (Fotó: Magyar Edit) 

17.00–18.00 Akartok-e játszani? – Zenés-verses színházi játék Kosztolányi Dezső lírai és prózai szövegeinek felhasználásával

Hajnali részegség, Halotti beszéd, egy novella, némi játék. Játék a nyelvvel, játék egy bábbal, játék kortárs zenével. Fuvolával, hárfával, ütőhangszerekkel.

A művészek Kosztolányi Dezső jól és kevésbé ismert műveiből válogattak, azt kovácsolták eggyé, hogy egy játékos est keretében kalauzolják végig a nézőket valós életen és halálon, generációkon, szülő-gyerek viszonyon, háborún és vágyott békén, emberi és létkérdéseken.

Közreműködnek: Az MMA Művészei ösztöndíjprogram művészei, Nizsai Dániel (színművész, bábszínész), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola, altfuvola), Szilágyi Kinga Katinka (hárfa) és a Budapesti Fesztiválzenekar ütőse, Herboly László.

18.00–19.00 Hang-villa – A Misztrál együttes koncertje

Egy estére a megzenésített verseké lesz a főszerep a Hild-villában. Az 1997-ben alakult Liszt Ferenc- és Magyar Örökség-díjas Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Az érdeklődők a koncert folyamán Ady Endrétől Babits Mihályon át a kortárs szerzőkig merülhetnek el a Misztrál-hangzásban. 

Borítókép: Misztrál együttes (Fotó: Szeidle Mariann)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.