időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Bán Mór-könyvbemutatót tartottak a Hunyad megyei magyar napokon

Magyar Nemzet
Forrás: PestiSrácok
2023.09.21. 17:45
Bán Mór-könyvbemutatót tartottak a Hunyad megyei magyar napokon

Bán János, a Bán Mór szerzői néven publikált népszerű történelmi regényfolyam írója a könyvbemutatón nyilatkozott a PestiSrácoknak. A szerző a Hunyad megyei magyar napokon, a híres reneszánsz kastélyban mutatta be a sorozat 12. kötetét, amely az Angyal a kapuk felett címet kapta.

A PestiSrácok.hu riportjában megszólal Zsargó János református lelkész is, aki rendszeresen tart idegenvezetést a Hunyadi-kastélyban. Kiemelt feladatának tartja – a város alig ötszázaléknyi magyar közösségével összefogva –, hogy a bántó történelemhamisítás helyett legalább magyarul hiteles feliratok kerüljenek ki Európa egyik legszebb reneszánsz kastélyának látványosságaira.

Bán Mór az Elveszett idők ünnepi vetítésén.
Bán Mór könyvbemutatójának ezúttal a Hunyadi-kastély adott otthont (Fotó: Mónus Márton)


Bán János a magyar napok részeként és a szervezők jóvoltából regénysorozatának egyik kulcsfontosságú helyszínén, a már a XV. században is létező Országház-teremben tarthatta meg könyvbemutatóját. A bemutató után úgy nyilatkozott: – Ilyen szeretetteli légkört, amit megtapasztaltam, bármelyik író repesve fogadna.

Zsargó János Hunyadi Jánosról megjegyezte: szívvel-lélekkel a magyar nemzetet szolgálta, de minden keresztény népet oltalmazott. Személyét ezért több nép (a román, a szerb és a lengyel is) a magáénak érzi, ennek ellenére ő és fia ízig-vérig magyar volt, akik példát mutattak bátorságból és önfeláldozásból.

A PestiSrácok helyszíni riportjának előző részéből kiderült: több mint százan kerekedtek fel Vas vármegyéből, hogy a három évtizede szövődő testvértelepülési kapcsolatok jegyében, a Hunyad megyei magyar napok révén együtt ünnepeljenek Vajdahunyad háromezer lelket számláló magyar közösségével. 

A város alig öt százalékot kitevő magyarsága – sok év törekvő küzdelme után – egy napra ismét elfoglalhatta a híres Hunyadi-kastély huszárudvarát, sőt – Bán János könyvbemutatója révén – idén még beljebb is juthatott. 

 

Borítókép: Vajdahunyad vára (Fotó: Molnár-Bernáth László)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.