Ezentúl Kós Károly-életműdíjjal is elismerhetik a legkiválóbb magyar építészeket

A Kós Károly-életműdíjjal a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik majd el, az emlékérem mellé pénzjutalom is jár majd.

Magyar Nemzet
2023. 09. 01. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar építészet jelentőségének és megbecsültségének jeléül életre hívta a Kós Károly-életműdíjat az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), mellyel a szakmai kiválóságot és a közösségépítő életutat ismerik el – közölte a szaktárca. Mint írják, a magyar építészet hagyományainak megőrzéséért, az építészeti kultúráért és az építésügyért elkötelezetten tevékenykedő, a legmagasabb nívót képviselő építészek, építésügyi szakemberek a legnagyobb elismerést érdemlik. Az új építészeti életműdíj névadója Kós Károly, akinek otthon- és közösségépítő, kultúrateremtő életútjáról tanúskodik közéleti szerepvállalása, az általa épített templomok, különleges házak, iskolák, a fővárosi állatkert épületei és a Wekerletelep főtere is. A díjat minden évben Kós Károly születésnapján, december 16-án adják át. 

A kispesti Wekerletelep főterét Kós Károly tervezte
A kispesti Wekerletelep főterét Kós Károly tervezte. Balra a róla elnevezett Kós-kapu és a tér 2-es számú épülete (Fotó: Róka László/MTVA)

Az ezüstből vert, 60 milliméter átmérőjű érem – amely Soltra E. Tamás alkotása – egyik oldalán Kós Károly portréjának részlete látható, másik oldalán a díjazott neve és az adományozás évszáma – derül ki a Magyar Közlönyből.  

A díjat évente egy fő érdemelheti ki és egyszer kapható meg.  Ezzel létrejön a Kárpát-medencei magyar építésügy első életműdíja, amely mellé a bruttó átlagkereset 15-szörösének megfelelő pénzjutalom jár – írták. Az elismerésről döntő bizottságban a legfontosabb szakmai szervezetek, így az Magyar Művészeti Akadémia építőművészeti tagozata és a Magyar Építészkamara képviselői is helyet kapnak, elnöke az országos főépítész.

Az új kitüntetés mellett továbbra átadják az Ybl-díjat, a Mőcsényi-díjat, a Forster-díjat, a Schönvisner-díjat, a Pro Architectura díjat és az Építők elismerő oklevélet is. A javaslatokat az ÉKM a díjak honlapjain várja.

Borítókép: Kós Károly Csomafáy Ferenc felvételén (Forrás: Wikimedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.