Az M5 műsorában látható Jászai Mari öröksége

Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményének egyik elzárt darabja egy 1892-ben készült selyemszínlap. A Jászai Mari főszereplésével híressé vált, Elektra című színdarab jótékonysági előadását hirdető teátrumcédulát a Hét műtárgya adásában mutatta be a nézőknek az M5. A 80-as években ismertté vált, ősztől a Librettó című műsor részeként újraindult minisorozat forgatásán láthatta először ifj. Jászai László színművész őse hagyatékának felbecsülhetetlen darabját.

Forrás: MTVA2023. 09. 20. 21:00
Jászai Mari szerepekben
Jászai Mari szerepekben Forrás: OSZK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A sötétségből a fénybe, a szennyből a tisztaságba” – idézte fel Jászai Mari sokatmondó sorait leszármazottja, ifj. Jászai László színművész, akinek édesapja a legnagyobb magyar tragika unokaöccse volt. A Nemzeti Színház nagyasszonya viszontagságokkal teli gyermekkorában sokat éhezett, hosszú évekig szalmán aludt, szép, hosszú haját éjjelente patkányok rágták meg, de hányattatott sorsa ellenére lenyűgöző tehetségű, drámai hősnő vált belőle. A család és az utókor a művész emlékirataiból ismerhette meg Jászai Mari mélységekkel és magasságokkal teli életútját, ám az M5 Librettó című műsora új sorozatának, a Hét műtárgyának köszönhetően egy korábban sosem látott kordokumentum segítségével részletesebbé válhatott a Jászai-mítosz.

Az Országos Széchenyi Könyvtár számos kincset őriz (Fotó: Mirkó István)

Ifj. Jászai László az M5 műsorának köszönhetően láthatta először édesapja nagynénjének színháztörténeti ereklyéjét. A színlap létezéséről ez idáig nem is tudott a rokonság, így – mint mondta – leírhatatlan élményt jelentett számára látni azt. 

„Egész életében segítette a rászorulókat. A katonákat etette és ruházta, délutánonként Petőfit szavalt nekik, ünnepekkor pedig zsákszámra küldött ajándékot. El lehet képzelni, hogyan tért vissza a szülőföldjére 1892-ben ászári testvéreihez Elektrát játszani” – fogalmazott a Jászai Mari-díjas színművész.

A selyemre nyomtatott, felbecsülhetetlen értékű műkincset az Országos Széchényi Könyvtár őrzi, a látogatók nem férhetnek hozzá. A Hét műtárgya legutóbbi epizódjában azonban bárki megtekinthette a gyűjtemény különlegességét, és a szakértők magyarázatának köszönhetően több információt is megtudhatott róla.

„Az 1892. július 3-i előadást hirdető színlap egy jótékonysági produkció volt, kisbéri asszonyok szervezték az ászári katolikus iskola felépítéséért. A helyi születésű Jászai Mari boldogan vállalta a felkérést, noha amatőrökkel kellett együtt szerepelnie. A siker osztatlan volt, a következő évben fel is épült az intézmény” – idézte fel a Hét műtárgya adásában a selyemszínlap történetét Sirató Ildikó színháztörténész, az Országos Széchényi Könyvtár Régi Nyomtatványok Tárának munkatársa. A teljes adás újranézhető a Médiaklikken.

Műtárgyak az M5-ön

Minden műtárgynak sajátos múltja és jelentése van, de ezeket a legtöbbször csak a gyűjtők és a művészettörténetben elmélyültek ismerik. Az M5 kulturális csatorna nézői szakértők segítségével ismerhetik meg a hazai műtárgyakat és műalkotásokat. A következő hetekben – a többi között – a Nemzeti Galériában és a Nemzeti Múzeumban indulhatnak felfedezőútra a nézők a műsor segítségével, hogy többet megtudhassanak műkincseink háttértörténetéről.

Librettó – minden hétköznap 18 órától az M5-ön.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.