időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo
„A válságok korában a válságálló intézményrendszer stratégiai követelmény”

Kulturális kódex: igények és elképzelések

Magyar Nemzet
2023.09.15. 15:02 2023.09.15. 15:18
Kulturális kódex: igények és elképzelések

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója vetette fel nemrég a Mandiner hasábjain egy úgynevezett kulturális kódex létrehívásának szükségességét. Jegyzetében a Tarsolylemezek című kiállítás kapcsán emelte ki, hogy a hazai régészeti sikerek fontos feladatokra hívják fel a figyelmet. Véleménye szerint nemcsak több segítségre, de jogszabályi garanciákra és anyagi támogatásra is szüksége lenne a hazai szakembereknek. Megengedhetetlennek tartja, hogy „a jelenlegi bérszínvonalon maradjon a régészek és muzeológusok fizetése – a KSH 2022-es adatai szerint a tanítók átlagbére alatt van a muzeológusoké.”

A Mandinerben megjelent írásában L. Simon László megjegyzi: Csák János kultúráért felelős miniszter egy szakmai beszélgetésen úgy fogalmazott: szükség van olyan kulturális kódexre, amely a jogszabályok egybefésülésével kitér az ágazat valamennyi fontos területére.

L. Simon László
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója (Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet)

A Nemzeti Múzeum főigazgatója kérdésünkre válaszolva elmondta még, hogy szükségesnek látja több ágazati törvény módosítását, és azonosulni tud azzal a miniszteri gondolattal, hogy ha már több dolgot érdemes módosítani, akkor azt jó lenne egy nagy törvényben összefoglalni. 

Hozzátette, hogy a vidéki múzeumi intézményrendszerrel, a régészettel és az országos közgyűjteményi rendszerrel kapcsolatos szakmai javaslataikat megküldték a tárcának. Az ő döntésük, hogy ebből mit építenek be egy törvényjavaslatba –  zárta szavait.

Lapunk korábban már szemlézte L. Simon László javaslatát, de feltettük a kérdést Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának, valamint Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának is, aktuálisnak gondolják-e a kulturális kódex kialakítását?

A Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint szükség van egy átfogó, a kulturális ágazat minden főbb területét érintő új törvényi szabályozásra. 

Ez idáig az alkotó-, az előadóművészetek, a közgyűjtemények és a közművelődés működésére és finanszírozására vonatkozó szabályok egymástól elkülönülő logikák mentén épültek fel, s az egyre gyorsabban változó világ kihívásait sem követték kellő módon – tette hozzá. Meglátása szerint Magyarországon az elmúlt évtizedben a kultúra területe európai összevetésben is kiemelt kormányzati prioritást nyert, s ebben a folyamatban egy megújított, a jelenkor kihívásaira egységes kultúrstratégiai választ adó jogszabályi környezet új lendületet adna a kulturális intézményrendszerünk jövőbeli működéséhez, s a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználását is elősegítené.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is pozitívan nyilatkozott a fentebb idézett javaslat kapcsán. 

Egyetértett L. Simon László felvetésével, s ahogyan elmondta, „egyrészt jót tenne a magyar kultúra élhetőségének és versenyképességének, ha nem a XX. századi problémákat cipelnénk magunkkal, hanem utolérnénk a saját időnket, másrészt a válságok korában a válságálló kulturális intézményrendszer stratégiai követelmény, és ennek vannak jogszabályi feltételei is.”

Borítókép: Az Országos Széchényi Könyvtár általános olvasóterme a Budavári Palota F épületében (Fotó: Cseke Csilla/MTI)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.