Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
Daniel Phillips: Magyarország sok kitűnő muzsikust adott a világnak

Megkezdődött a Bartók Világverseny

Magyar Nemzet
2023.09.03. 15:05 2023.09.03. 15:18
Megkezdődött a Bartók Világverseny

A Bartók Világverseny az első hatéves ciklus után 2023-ban új fejezetéhez ért, hiszen a tavalyi zeneszerzés fordulóval lezárult az első kör, így idén a 2017-es induláshoz hasonlóan megint a hegedűsöket várja a szervező Zeneakadémia. A 46 ezer euró összdíjazású világversenyen 16 ország 31 fiatal tehetsége vesz részt, a díjat szeptember 10-én, gálaesten adják át.

A szombati sorsoláson – a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint – a legfiatalabb induló, a tizenöt éves Kelemen Gáspár húzta ki az első fellépő sorszámát, aki a kínai Zhang Xunyue lesz. A többiek betűrendben következnek majd, ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes marad.
 

A versenyzők között hét japán, három-három magyar és orosz, két-két koreai, cseh, spanyol, olasz és kínai, valamint egy-egy brit, román, török, svéd, német, moldovai, francia és egyesült államokbeli állampolgár van.


A versenyt közönség előtt tartják, az elő- és középdöntők ingyen megtekinthetők, a döntőkre és a díjkiosztó gálakoncertre pedig kedvező árú belépők vásárolhatók a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában.

 


 

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora megnyitó beszédében azt mondta: a világ egyik vezető zenei egyetemeként legfontosabb küldetésük a tehetségek kibontakoztatása, Bartók alma matereként pedig örökségének gondozása. Emlékeztetett arra, hogy a hatéves ciklusokban megvalósuló nemzetközi verseny egymáshoz kapcsolódó megmérettetésekből áll a hangszeresek és a zeneszerzők váltakozásával.


Daniel Phillips amerikai hegedűművész, a nemzetközi zsűri elnöke, a New York-i The Juilliard School oktatója a köszöntőjében azt mondta, 

Magyarország sok kitűnő muzsikust adott a világnak. Öröm és megtiszteltetés a Zeneakadémián lenni, amely a magyar zeneművészet központja.


Az első díj 22 ezer euróval jár, a második 14 ezerrel, a harmadik nyolcezerrel, emellett kétezer euróval jutalmazzák a kortárs darabok legjobb előadását. Különdíjakat – többi között fellépési lehetőségeket – szintén odaítélhet a zsűri, az együttműködő partnerek felajánlásainak köszönhetően.
Bővebb információk a Bartók Világverseny Budapest  oldalon találhatók.

Borítókép: A szombati sorsoláson a Zeneakadémia versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a tizenöt éves Kelemen Gáspár húzta ki az első fellépő sorszámát (Fotó: Posztós János/Zeneakadémia)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.