A színész szak a legnépszerűbb az SZFE-n

Már jelen van a „learning by doing” elnevezésű módszer a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) képzésein, azaz úgy tanulni a filmes szakmát, hogy a különféle területek gazdái együtt dolgoznak, ahogy például az egy filmes projektben is történik. Az alapítvány elnökétől és a kuratóriumi tagoktól kapott felkérések és az egyetemalakítás kihívása egyaránt motiválta Sepsi Enikőt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szeptemberben kinevezett új rektorát, amikor elvállalta a tisztséget.

Forrás: Demokrata.hu2023. 10. 23. 14:00
Sepsi Enikő rektor
Fotó: Schwarczenberger-Ludvan Gyongyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratának adott interjúban a rektor arról beszélt, hogy az egyetem életére már nem nyomja rá a bélyegét a modellváltás körüli vita. 

SZFE rektora Sepsi Enikő
Szeretetalapú kommunikációban hisz a rektor (Fotó: Vogt Gergely/Demokrata)

– Hacsak nem a régi és új évfolyamok elszakítottságára gondolunk, vagy inkább az intézmény körüli közbeszédre. Elszánt vagyok, hogy szeretetalapú kommunikációt folytassak az intézményen belül és kívül egyaránt – fogalmazott. 
Elmondta, hogy az intézmény képzéseiben már jelen van a „learning by doing” elnevezésű módszer, azaz úgy tanulni a filmes szakmát, hogy a különféle területek gazdái együtt dolgoznak, ahogy például az egy filmes projektben is történik.

A színházi képzés terén is voltak, vannak is hasonló kezdeményezések, de ezt a törekvést még lehetne erősíteni azzal, hogy a rendezők többet dolgozzanak együtt a dramaturgokkal, vagy éppen a színészképzésben részt vevők a filmrendezőkkel.

Feladatairól szólva elmondta, egyebek mellett abban tudja segíteni az SZFE-t, hogy úgy teljesedjen ki egyetemként, hogy közben ne veszítse el azokat a sajátos, az egyes művészeti ágakra jellemző szubkulturális vonásait, amelyek egyedivé teszik az itteni képzéseket.
–  Ez egyben modellalkotás is, mert erre még nem létezik jól működő, egyszerűen átvehető nemzetközi példa. Segítségünkre lesz ebben a művészeti egyetemeket tömörítő Művészeti Egyetemek Rektori Széke, a hallgatói együttműködésben működő 5mű és az MRK modellváltó tagozata is – fogalmazott. 
A rektor szerepéről szólva kiemelte,  hogy mivel  az SZFE-n megszűnt a kancellári rendszer, döntő lehet a rektor személye. Az SZFE-n azonban van egy sajátos intézményi hagyomány, az osztályfőnöki rendszer, amely képzési szempontból az egyik legdöntőbb vezetői szerepkör az intézetvezetőké mellett. Stratégiai kérdésekben a rektor egyeztet a fenntartó kuratóriummal. 
– Egyedül a rektor vezeti az egyetemet, vége a kettős irányításnak. Létrehoztuk a gazdasági főigazgatói pozíciót – munkáltatója a rektor –, amelyet egy kiváló gazdasági szakember, Mádi Zoltán tölt be. A rektor csak a kuratórium egyetértésével bízhatja meg a gazdasági főigazgatót, ugyanez vonatkozik a felmentésére is. A rektorhelyettesek személye nem változott, viszont a mozgóképművészeti rektorhelyettes feladata bővült a nemzetközi kapcsolatokkal. A legtöbb ilyen filmes területen van, de színházi területen is létrejöttek multinacionális együttműködések, például a színházi olimpia és a Madách Projekt folyományaként, tehát itt további erősödés várható. Kibontakozóban van egy kassai képzés terve is – mondta.

 

Hangsúlyozta, hogy azért tartja fontosnak az egységes stílusú és irányú vezetést, mert az intézmény léptékváltás előtt áll, szeretnének előrébb lépni a nemzetköziesítés terén.

– Szeretném az integrált szemléletet az oktatásban és a kutatásban is megvalósítani. A két jelentős művészeti ág – a színházművészet és a mozgóképművészet – , valamint a drámaelméleti intézet és a doktori iskola összekapcsolódásából egy sajátos műhely jöhet létre. A művészeti rész eddig is kiválóan működött, de a különféle területek – a filmes és a színházi, valamint az elméleti-dramaturgiai képzés – integrálása egymással és a doktori iskola céljaival, működésével kevésbé. Az intézetekben folyó tevékenységeket műhelyekkel, közös gondolkodással egészítjük ki, ezekről írásbeli és szóbeli diskurzusok kezdődhetnek az intézményen belül és kívül.

Sepsi Enikő úgy látja, hogy 

a színház- és a filmművészet terén az SZFE minden nehézsége ellenére is vezető képzőhely, ahová tízszeres a túljelentkezés.

Legnépszerűbb a színművész szak, a legtöbb hallgató ide nyer felvételt. A diplomás-pályakövetési rendszer szerint a végzett hallgatók több mint nyolcvanhét százaléka tud elhelyezkedni a szakmában, nincs tehát túlképzés.

Borítókép: Sepsi Enikő, az SZFE rektora (Fotó: Schwarczenberger-Ludvan Gyöngyi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.