„Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében”

Október 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják a Martfűi rémet is rendező Sopsits Árpád új filmjének díszbemutatóját. A Mellékszereplők című alkotást október 26-tól az országos művészmozi-hálózatban és több kereskedelmi filmszínház műsorán is láthatja majd a közönség – hangzott el a film sajtóvetítésén.

Forrás: MTI2023. 10. 22. 19:00
Beszélgetés a hetvenéves Sopsits Árpád filmrendezővel 2022. november 10–én Szegeden, a Belvárosi moziban (Fotó: Török János/Délmagyarország)
20221110 Szeged Belvárosi mozi Beszélgetés a hetvenéves Sopsits Árpád filmrendezővel Fotó: Török János TJ Délmagyarország Képen: SOPSITS ÁRPÁD: Saját kéz könyvbemutató Fotó: Török János Forrás: Délmagyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Makk Károly osztályában végzett Balázs Béla-díjas rendező hetedik nagyjátékfilmjében ismét a bűn témáját járja körül. A kirakószerűen fokozatosan összeálló történetszálak három, teljesen különböző hátterű család életének eseményeit és egy rejtélyes fénykép által elindított nyomozás fordulatait mesélik el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember és felesége, nevelt lányuk, egy kiállításrendező fotográfus és keramikus barátnője, valamint egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. A filmbeli nyomozás során sorsuk egyre jobban összefonódik, életüket pedig alapjaiban borítják fel a múltból előkerülő titkok és bűnök.

Sopsits Árpád filmrendező 2022. november 10–én Szegeden, a Belvárosi moziban. Fotó: Török János/Délmagyarország
Sopsits Árpád filmrendező 2022. november 10-én Szegeden, a Belvárosi moziban. Fotó: Török János/Délmagyarország


– Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében – fogalmazott a rendező a témaválasztásról a vetítés utáni beszélgetésen. Maruszki Balázs társforgatókönyvíró elmondta, hogy Sopsits Árpáddal együtt először kronologikusan kezdték el írni a forgatókönyvet, azonban ez nem működött, így másfajta eszközt kellett használni. – Egyébként is 

szeretem a linearitást felborítani, mert az életünk sem lineáris 

– fűzte hozzá a rendező.
A film másik érdekessége, hogy a színészek a történetben a saját keresztneveiket használják. Erről a rendező elmondta, hogy ez egy döntés volt, egyszerűen könnyebb volt így dolgoznia a színészekkel. Maruszki Balázs hozzáfűzte: számára erős sorvezető volt, hogy a nevek és az arcok adottak voltak, így sokkal könnyebb volt a karaktereket felépíteni.
A sajátos szerkezetű, személyes hangulatú társadalmi dráma olyan morális kérdéseket boncolgat, mint az egymás feletti ítélkezés kérdése, kiből válik elkövető és kiből áldozat, mennyire őszinte önmagával az ember, vagy hogy milyen a valódi megbocsátás. 

A filmet elsősorban a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. – Jó barátom volt, 41 évesen, betegségben halt meg. A film bizonyos fokig in memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is – mondta a rendező.

Sopsits Árpád nem csak a rendezője és egyik forgatókönyvírója a filmnek, de főszereplője, producere és zeneszerzője is egyben. A főbb szerepekben mellette Farkas Franciska, Jászberényi Gábor és Dömök Edina láthatók, amatőrként pedig Telek Balázs testvére, Telek Zoltán Tibor festő és zenész, valamint lánya, Telek Babita szerepelnek a filmben.

A Nemzeti Filmintézet gyártási támogatásával elkészült Mellékszereplők több nemzetközi fesztiválon, többek között Indiában, Lengyelországban és Romániában is szerepelt, a magyarországi bemutatóját a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartották.

A forgalmazó Pannonia Entertainment a bemutatóhoz kapcsolódó támogatási programjában minden megvásárolt mozijegy árából 200 forinttal támogatja az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkáját.

Borítókép: Beszélgetés a hetvenéves Sopsits Árpád filmrendezővel 2022. november 10-én Szegeden, a Belvárosi moziban (Fotó: Török János/Délmagyarország)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.