Az ima mint valódi beszélgetés az Úrral

Októberben két karmelita szentet is ünneplünk, a két Terézt, a két egyháztanítót. Bármelyikükhöz fordulhat, aki tiszta forrásból akar tanulni. A két tanító közül, némileg önkényesen, Avilai Szent Teréztől idézek, bár Lisieux-i is jó vezető lenne személyes megújításunk útján. Ünnepe október 15.

2023. 10. 03. 10:00
null
Forrás: karmelitarend.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ima nem Istenhez, hanem Istennel való beszélgetés, tanítja Nagy Szent Teréz. Ha egy fontos emberrel lesz megbeszélésed, nyilván felkészülsz a találkozásra. Ez az imára is áll. Szent Teréz a felkészülésre két módszert is javasol: az ember mielőtt imádkozni kezd, gondolja el, hogy ő kicsoda, s miképpen kell Istennel szemben viselkedni. Ki az Istenember? Ki az Atyja? Micsoda az a kincs, amit nekem ígér? Mivel tudnék a kedvében járni? Miben kell megváltoznom? A másik út a lelkiismeretünk megvizsgálása, bűneink megbánása például Confiteor elmondása révén, és így megtisztulva kezdjük az imát, keresztet vetve magunkra. Az ima során az ember 

odaképzelheti magát Krisztus elé… Igyekezzék állandóan vele maradni, beszélgessen vele: adja elő neki, ha valamire szüksége van; …ossza meg vele örömeit; ne feledkezzék meg róla, ha jól megy a dolga. Mindezt meg lehet tenni kész imaszövegek nélkül, egyszerű szavakkal, amelyeket vágyaink és szükségleteink önként adnak ajkunkra.

Francesco Fontebasso: Szent Teréz elragadtatása. Forrás: Szépművészeti Múzeum

Híres könyve A belső várkastély. Ennek termeiben haladva az olvasó egyre közelebb kerül Istenhez, ám a kastély belsejébe csak egy kapu vezet, s ez az imádság és az elmélkedés. Teréz nem tesz különbséget az ajakima és az elmélkedés között. Szerinte, ha az ajakima (kötött szövegű ima) igazán imádság, akkor szükségképpen elmélkedés kíséri. Ugyanis, ha valaki ima közben nem figyel arra, hogy kivel beszél, s hogy mit kér tőle, ha nem gondolja meg, hogy kicsoda az, akihez kérését intézi, s hogy kicsoda ő maga: az ilyesmi nem imádság, bármennyire mozgatja is ajkait az illető. Igaz ugyan, hogyha előzőleg felkeltette magában az imádkozási szándékot, s csak éppen most szórakozik el, akkor az még mindig imádság. Ellenben ha valaki csak úgy hadarja el, amint éppen a nyelvére jön, vagy amint emlékezetébe ragadt: ezt nem tartja imádságnak, s felsóhajt: „adná Isten, hogy keresztény ember soha se tegyen így”. Következésképp a kötött szövegű imádság átvezet az elmélkedésbe, s onnan már csak egy ugrás, hogy az imánk valódi beszélgetés legyen az Úrral.

Isten szeme mindent lát, el ne lopd e leniát. Hajdanában ezzel a felírással védték vonalzójukat az iskolások. Hisszük-e, hogy Isten mindenütt jelen van? Ennek tudatosítása a Szent Teréz által ajánlott ima alapja. Ez vezet el az Istennel való beszélgetéshez. Őbenne élünk, mozgunk és vagyunk, tanítja Szent Pál. Aligha elérhető, de legalább törekedni kell rá, hogy minden pillanatban ennek a tudatában tegyük mindennapi teendőinket. Ha sikerül, gyökeresen megváltozik az életünk. 

Öt évszázad választ el bennünket Nagy Szent Teréztől. Gondolatai a nem hívő emberek számára nehezen érthetők, s Isten mindenütt való jelenlétét elképzelni sem könnyű. Talán érdemes az erről való gondolkodást azzal kezdeni, hogy a világ, amelyben élünk, lehet-e a véletlen terméke. Ehhez szerintem nagyobb hit, valódi vakhit kell, mint elfogadni a teremtés tényét. Ha van teremtő, akkor már nem tűnik lehetetlennek a kisdiák kijelentése: Isten szeme mindent lát.

Borítókép: Avilai Szent Teréz a katolikus egyház egyik legnagyobb női szentje (Forrás: Karmelitarend.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.