Kalinyingrád Hollywood babérjaira tör

Egyre több orosz film készül Oroszország legnyugatibb pontján. Kalinyingrád lett az orosz filmipar központja. Mutatjuk miért.

Forrás: Euronews2023. 10. 09. 10:00
Kalinyingrád
Kalinyingrád napjainkban Forrás: Fotó: Pixabay.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy cseppnyi Oroszország Európa közepén, a neve: Kalinyingrád. A Balti-tenger pazar kikötővárosa egykoron évszázadokig Königsberg névre hallgatott, de a második világháború végével szovjet érdekszférába került. Nevét az 1946-ban elhunyt szovjet politikusról, Mihail Ivanovics Kalinyinról kapta.

Kalinyingrád
Kalinyingrád napjainkban (Forrás: Pixabay.com)

 

Kalinyingrádban már a berlini falat is felépítették

 

Habár Kalinyingrád épített örökségét a szövetségesek légitámadásai és a szovjet városostrom során szinte teljesen megsemmisítették, az elmúlt csaknem nyolc évtizedben igyekezték Kalinyingrádot visszaépíteni. A tavaly kitört orosz–ukrán háborúval nagy változások kezdődtek meg a város életében. Többek között az orosz filmipar is kiszorult a világ nyugati feléről. 

Európában orosz produkciók nem készülhetnek.

Ebben a helyzetben az egykori Porosz Hercegség fővárosát, a mai Kalinyingrádot tették meg a moszkvai filmgyár színterének. A most készülő orosz filmek és sorozatok európai háttere így Kalinyingrád, amely egyszerre lehet London, Párizs, vagy kiváltképpen Berlin is. Egy újdonsült orosz sorozatban az NDK-ban Kalinyingrád Kelet-Németország „díszlete”. 

Kalinyingrádban a forgatás kedvéért még a berlini falat is felhúzták.

Erre meg is van minden lehetősége, hiszen a város magán viseli a kelet-porosz múltat és szocialista építészetet egyaránt.

Nyikita Szapronov moszkvai producer a Euronewsnak adott interjúban elmondta, hogy a forgatás helyszínére tökélete helyszín volt Kalinyingrád. Kiemelte, hogy az nagy segítséget jelent, hogy rubelben lehet fizetni a forgatásért és az is jól jött a forgatás során, hogy sokan beszélnek oroszul a városban. Utóbbi annyira nem meglepő, mivel a németeket a háború után erőszakkal telepítették ki otthonukból.

Kalinyingrád
Kalinyingrád számos orosz film díszletévé válik (Forrás: Pixabay.com)

A város olcsó, megbízható és a látványos. Nem csodálkozhatunk, hogy ha Kalinyingrád lett az orosz filmkészítők új álma. A csaknem félmilliós nagyvárosban az elmúlt hónapokban egymást érik a forgatások. Minden orosz stáb Kalinyingrádba siet. A város a nagy keresletet igyekszik kiszolgálni és a Balti-tengeri Hollywoodjává válni.

 

Borítókép: Kalinyingrád napjainkban (Forrás: Pixabay.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.