Megjelent a kárpátaljai Együtt című irodalmi folyóirat legújabb száma

A sajátos kárpátaljai létben, háborús országban élő magyarság mindennapi szenvedései akarva-akaratlanul nyomot hagynak a szépirodalomban is. „Egész nyáron attól féltünk, hogy Oroszország télen elzárhatja a gázcsapot, de arra, ami végül történt, nem voltunk felkészülve. November elején, amikor már megérkeztek az első komolyabb talaj menti fagyok, egyszer csak minden előjel és figyelmeztetés nélkül elment az áram” – olvashatjuk Shrek Tímea Áramszünet című naplórészletében. Az élni akarás csodálatos példája, hogy a megmaradt kárpátaljai magyarok minden nehézségük ellenére megpróbálják megtartani identitásukat, kultúrájukat, irodalmukat.

Forrás: Kárpátaljai Magyar Művelődés Intézet2023. 10. 19. 15:00
Beregszászi városkép 2023. szeptember 24-én. Balra az Arany Páva étterem - az egykori Úri Kaszinó, jobbra a háttérben a gótikus stílusban épült katolikus templom. (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)
20230924 ukrajna beregszasz varos elet kep havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A százoldalas kiadvány idei negyedik lapszámában Marcsák Gergely kárpátaljai költő, majd Finta Éva József Attila-díjas kárpátaljai származású magyar író, költő, irodalomtörténész, tanár két-két versét olvashatjuk. Horváth László Imre Rosseb című regénye folytatódik a 8. oldalon, ezúttal a negyedik és ötödik fejezettel.  

Az Együtt című kárpátaljai irodalmi folyóirat
Az Együtt című kárpátaljai irodalmi folyóirat 2023./IV. lapszáma. Forrás: Kárpátaljai Magyar Művelődés Intézet

 

Sz. Kárpáthy Kata Ideút és Ritmusok című verseit a lapban Megyeri Edit Tünde: Valami régi, valami új című novellája követi, amelynek már első két sora is a kárpátaljai magyarság múltját, jövőjét festi le: 

Szembenézett a nehéz diófaszekrénnyel, a szobában sárgás félhomály uralkodott. „Ide sosem süt be a nap” – mondogatta a nagyanyja.

Shrek Tímea már említett Áramszünet című naplójegyzete az ukrajnai lét olyan mozzanatait örökíti meg az utókornak, amelyeket már a határ inneni oldalán lévő Beregsurányban is nehéz jelenkorként elfogadni: 

Én a piacon gyertyákat vettem, már aznap duplájára nőtt az áruk. Az eladók gyorsan akartak nagy pénzt keresni, kihasználták az emberek elesettségét. Körbejártam a várost akkumulátoros elemlámpákat keresve, be is szereztem néhányat. A gyertyák gyorsan elégnek, a lámpák viszont két áramszünet között legalább részben újratölthetők.

Gerzsenyi Gabriella Amikor kicsi voltam című novellája finom nosztalgiával átitatott írás, egy beregszászi gyermekkor felelevenítése, s összevetése a jelen helyzettel.

Az Együtt 52. oldalán folytatódik a beregszászi szobrász, keramikus, érmész, festő, grafikus, belsőépítész, közíró és tanár, Horváth Anna életművének bemutatása. Szabó Eszter Ida „…élni radírozás nélkül” című sorozatában megismerhetjük a téglagyári munkásból lett nemzetközi hírű képzőművész életútját, akiről kevesen tudják, hogy még a párizsi Louvre-ban is őrzik néhány medálját. 

A kiadvány Kovács Sándor Egy falu a trianoni béklyóban című honismereti tanulmányával folytatódik a kisebbségi sorsról.

A folyóirat 83. oldalán Dupka György „Én Istenem, a keresztet vállainkról vedd le!” Tragikus sorsú kárpátaljai Gulag-elítéltek, mártírok panteonja (adattár 1944–1970) című sorozatának X. részét közlik.  
Az Együtt idei 4. száma a Kárpátaljai Kultúrkrónika júliusi, augusztusi eseményeinek gyűjteményével zárul.

A kiadvány teljes lapszáma letölthető a Kárpátaljai Magyar Művelődés Intézet honlapjáról

A kiadványról

Az Együtt az 1965–1967 között Ungváron megjelent szamizdat jogutódja, amely 2002-ben indult újra. Felelős kiadója és lapigazgatója Dupka György kárpátaljai magyar író, újságíró, szerkesztő, kisebbségi és kultúrpolitikus, civilszervezeti vezető, történész és lágerkutató. A lap szerkesztőbizottságának elnöke Vári Fábián László Kossuth- és József Attila-díjas kárpátaljai magyar költő, kritikus. A lap kéthavonta jelenik meg a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet támogatásával. 

 

Borítókép: Beregszászi városkép 2023. szeptember 24-én. Balra az Arany Páva étterem – az egykori Úri Kaszinó, jobbra a háttérben a gótikus stílusban épült katolikus templom (Fotó: Havran Zoltán)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.