Natúr bor: az évszak trendi lélekmelegítője

Beköszöntött az ősz, vele együtt a borok szezonja. Az utóbbi egy-két évben a gasztroforradalom sokadik fejezeteként hazánkban is viharos sebességgel indult hódító útjára az úgynevezett natúr bor. Az európai gasztroelitben megkerülhetetlen műfaj, amely nem hiányozhat egyetlen fine dining vagy új hullámos bisztró kínálatából sem. A vicc az, hogy bármennyire is új hullámos őrület, mélyebb történelmi gyökerekig nyúlik vissza, mint az általunk konvencionálisnak nevezett borászat. De mit is tekintenek natúrnak szakmai berkeken belül, miféle szent elköteleződés kell eme nedű előállításához? Sok egyéb mellett ezekre is fény derül Csáki Ádám segítségével, aki a belvárosi Drop Shop üzletvezetője.

2023. 10. 26. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogy sok minden, sajnos ez sem fehér vagy fekete, számos definíciója létezik a natúr bornak, de a mi értelmezésünk szerint minden olyan bor, amelynek készítése során a borászat a szőlőben semmilyen vegyszert − műtrágyát, gyomirtót, rovarölőt és egyéb növényvédő szert − nem használt, illetve a borkészítés során törekedett a minimális beavatkozással eljárni: spontán erjesztéssel, sok esetben szűrés és derítés nélkül, a minimális kén hozzáadásával – összegzi a szakértő, aki hozzáteszi, azt is általában a palackozásnál teszik bele, mivel a kénezés leállítja a borban zajló mikrobiológia folyamatokat, biztosítva az eltarthatóságot. Egyesek szerint viszont ez eltünteti a borból az izgalmat. 

A natúr bor esetében a vegyszermentesség fontos szempont. Forrás: wineenthusiast.com

 

Ne dőljünk be a címkének!

– A bor tartósságáért a savak, a cukor- és az alkoholtartalom mellett a kén a felelős. Szűrés nélkül, derítetlenül és mesterséges fermentálás nélkül, a lehető legkevesebb beavatkozással állítják elő a natúr borokat. 

Tehát az opálos megjelenésnek egyszerűen az az oka, hogy a bort semmivel sem »tisztítják«, így nem vesznek ki belőle semmi természetes karaktert.

Viszont azt fontos kiemelni, hogy attól még lehet egy bor natúr, ha nem opálos, hanem áttetsző. Ez jórészt a technológia modernségétől függ, amely nagy anyagi befektetést jelent a pincészeteknek, illetve elengedhetetlen egy steril, nagyon jó higiéniával rendelkező pince, amely megóvja a bort a fertőzéstől  – mondta Csáki Ádám.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy azok a borászatok, ahol nem tartják be ezeket a szabályokat, ám meg akarnak felelni a biotáplálkozási trendeknek, gyakran „kézműves” besorolással látják el termékeiket, ami megtévesztő.

A natúr bor nem mindig opálos. Forrás: thrillist.com

 

A holdciklus is számít

A natúr borhoz szorosan kapcsolódó fogalom a biodinamikus gazdálkodás, amely eszmeiségében és eszközeiben is messze túlmutat a szimpla vegyszermentességen vagy magán a bioművelésen, egy mezőgazdasági gazdálkodási forma helyett sokkal inkább egy szemlélet, gondolkodásmód, vagy ha tetszik, világnézet, hitvallás. Ebben a gazdálkodási formában  – melynek ötletgazdája Rudolf Steiner (1861–1925) – a talaj folyamatos javítására, a benne lévő élet ösztönzésére, táplálására, a szőlő saját immunrendszerének megerősítésére, a betegségmegelőzésre törekszik a szőlész-borász, mindezt kizárólag a természet adta eszköztárral. Ezért feltétlen szükségesnek tartják a preparátumokkal kezelt szerves trágyák, komposztok felhasználását, melyek segítségével a talajt újra és újra „életre keltik”.

A Steiner-iskola másik legfontosabb eleme a vetési naptár vagy holdnaptár alkalmazása. Az elmélet lényege, hogy miként a Hold köztudottan kapcsolatban áll az apállyal és a dagállyal, hasonló módon a teljes ökoszisztémára és valamennyi élőlényre (emberre és szőlőre) is hatással lehet. 

Az egyes holdciklusokban más és más a talaj vízszintje, a Hold másképpen veri vissza a Nap sugarait,

más folyamatok zajlanak le a szőlőben, így a borásznak a természetnek ebbe ritmusába kell bekapcsolódni.

– Vannak olyan helyek, ahol a természetes adottságok miatt képtelenség biogazdálkodást folytatni. Például a szortimentünkben található a Feudi Di San Gregorio pincészet, amely kilencven százalékban bio. Campaniában, a Vezúv mellett vannak az ültetvényeik, viszont van egy olyan termőterületük, a Taurasi, ahol annyi csapadék esik, hogy természetes módon nem lehet megvédeni a szőlőt.

 

A pet nat és a narancsbor

Természetesen a natúr borok világában is megfigyelhető a szerteágazás. Ilyen népszerű vágány a pet nat, amelyről Csáki Ádám úgy nyilatkozott, hogy annak előállítása a pezsgőkészítéshez hasonlít. – Itt nagyjából annyi a különbség, hogy a pet natnál a seprőt nem távolítják el a palackból. 

Ez jó esetbe ad egy pluszkaraktert a nedűnek, de rossz felé is fordulhat a folyamat, ha nem tudnak kellőképpen figyelni.

– Komolyan ki kell számítani például azt, hogy mennyi élesztőt adnak a borhoz, mert az el tudja nyomni a szőlő zamatát, ízét. Szerintem a pet nat piac tíz százaléka az, ami jó. Ezeket általában komoly tapasztalattal és szaktudással rendelkező pincészetek készítik – fogalmazott a borbár üzletvezetője.

A pet nat (a mozaikszó a Petillant naturell francia megjelölésből származik) bontása trükkös a benne buzgó szénsavnak köszönhetően, ám a budapesti Sekhina Designnál találunk erre megoldást, ugyanis a start-up kifejlesztett egy esztétikus pet nat bontót. 

Azoknak, akik szívesen kalandoznak a meglepő ízek világában, semmiképp nem szabad kihagyni a narancsbort, aminek semmi köze a citrusfélékhez. Ez az ital is száz százalékban szőlőből, mégpedig fehér szőlőből készül.

A gyümölcsöt a vörösborok készítésekor használatos, hosszas héjon áztatással dolgozzák fel, mely során a héjanyagokból egészen különös aromavilág fejlődik ki. 

A narancsbor nevét tehát a sötétebb, narancsos jellegű színéről kapta, amely a szőlőhéj színanyagaival való találkozásból ered, de fontos megjegyezni, hogy nem a szín a mérvadó, a narancsborok között is találkozhatunk a reduktív fehérborok friss, világos színével és hagyományos borok is fordulhatnak barnásan oxidált színűvé.

A narancsbor tónusát a szőlőhéjban levő vegyületek, a mag lignintartalma adja. Forrás: Eataly.ca

Ha kedvet kapott egy kis kóstoláshoz, akkor most szakértőnk segítségével két kiváló tételt is ajánlunk a natúr borok birodalmából, az egyik egy narancsbor Capri szigetéről, a másik pedig a magyar Bott Frigyes 2021-es Faricka Furmintja.

Borítókép: A natúr borok reneszánszukat élik (Forrás: Thrillist.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.