Az ősi selyemút ragyogása Budapesten

A selyemút hete 2023 záróeseményének az idei díszvendég, Magyarország ad otthont. Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyílt meg tegnap a Csodálatos selyemút: kínai selyemművészeti kiállítás, amely egyedülálló kulturális élményt kínál a művészetek, a keleti kultúra és hagyományok iránt érdeklődőknek. A december 3-ig látható tárlat a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum közös projektje a budapesti Kínai Kulturális Központtal, az Iparművészeti Múzeummal és a mezőgazdasági múzeummal.

2023. 10. 25. 5:45
selyem
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A selyemút, a Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal nem csupán kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja is volt. A Kr. e. II. századtól kezdődően több mint egy évezreden át selymet, luxuscikkeket és egyéb kereskedelmi árukat szállítottak és cseréltek az út menti városokban, oázisokban.  A selyemút hete 2023 részeként az Iparművészeti Múzeum Hercegi selyemköntösök – Luxus selyemszövetek és bársonyok a magyar Esterházy-kincstárból című tárlatot tekinthették meg nyáron a hangcsoui selyemmúzeumban.

selyem
A kiállításon hatvan önálló egységben hetvennégy ősi selyemkelmét és modern ruhaművészeti tárgyat láthatunk. Fotó: Teknős Miklós

 

A több ezer éves selyem szépsége

Budapesten pedig gyönyörű színekben pompázó, alkalmi ruhaszetteken és selyembrokátokon keresztül ismerhetjük meg a több ezer éves selyem szépségét, tanúi lehetünk az ősi selyemút ragyogásának. Csi Hsziao-fen, a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum főigazgatója ismertette a háromrészes kiállítás felépítését. 

Az első rész A selyem és a selyemút címet viseli, míg a második az ősi selyemmintákat mutatja be. A harmadik középpontjában az ősi kínai selyemminták megújításával és a mai selyemművészet mintáival és alkalmazásával mutatják be a kínai selyemművészet fejlődését.

 Hangsúlyos szerepet kap az ősi minták felhasználása a ruhatervezésben, amely egyúttal szép példája a hagyományos kultúra megújításának is. 

A kiállításon 

hatvan önálló egységben hetvennégy ősi selyemkelmét és modern ruhaművészeti tárgyat láthatunk. Valamennyit a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum válogatta a magyar közönségnek, elősegítve a Kína és Magyarország közötti kulturális kapcsolat további gazdagodását, rávilágítva a selyemút rendkívüli hatására.

Kínai és magyar résztvevők köszöntői hangzottak el a megnyitón, kiemelve a két állam közti kulturális kapcsolatok jelentőségét. Kong Tao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete a beszédében többek között utalt Orbán Viktor miniszterelnök mostani pekingi utazására, aki részt vett az Egy övezet, egy út fórum harmadik csúcstalálkozóján. A rendezvényen több mint 130 ország és számos nemzetközi szervezet képviseltette magát. A nagykövet kiemelte a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok szorosabbá válását.

selyem
Kis méretű szövőszéken lehet kipróbálni a szövést a tárlaton. Fotó: Teknős Miklós

A kiállítás élményét interaktív kézműves-foglalkozások teszik teljessé. Kis méretű szövőszéken lehet kipróbálni a szövést a helyszínen, az elkészült nyomott mintákat pedig el is vihetik a látogatók.

 

Borítókép: A selyembrokátokon keresztül ismerhetjük meg a több ezer éves selyem szépségét (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.