A jegyárak az egekben, de a rajongók fizetnek

Bár a koncertekért egyre több pénzt kérnek, s ez sokakat bosszant, a helyzet továbbra sem tántorítja el a rajongókat a céljaiktól. Azaz egy élő produkció ma is többet ér, mint egy felvételről hallgatható-nézhető előadás. A Világgazdaság ennek a zeneipari jelenségnek járt utána.

Forrás: vg.hu2023. 11. 19. 10:30
Fotó: Guns N’ Roses
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legfrissebb példa erre a népszerű Bad Bunny (Beníto Antonio Martínez Ocasio) koncertjeinek ára – olvashatjuk a cikkben. A zenész épp Észak-Amerikában lép fel, s mindazok, akik ezt a programot tervezték, 150–250 dollár közötti árakkal szembesültek október vége felé. A 29 éves sztár már 2022-ben felülírta a bevételeivel Elton John korábbi rekordját, hiszen a fellépései 393,3 millió dollárt hoztak, ami 136,47 milliárd forintot jelent.

Taylor Swift milliárdos Eras turné
Taylor Swift amerikai énekesnő is az óriási bevételeket produkáló művészek közt van. Fotó: Sarah Yenesel

A meredek áremelkedés azonban mégsem meglepetés. Az egyik szaklap, a Pollstar szerint a jegyek ára összességében is jelentősen, azaz 35 százalékkal nőtt 2019 óta.

Az áremelkedésről vita folyt egy szakmai esten is. Mint kiderült, Eric Frankenberg, a Billboard vezető adatelemzője a dinamikus árazást és a növekvő viszonteladói piacot említette az új trend indokaként.

A dinamikus árazásról érdemes tudni, hogy ez egy új stratégiai jegyértékesítési gyakorlat. Ennél a megoldásnál „a koncertjegyek díjszabásai úgy viselkednek, mint a légitársaságok vagy az Uber áremelkedései, azaz amikor nagy a kereslet, többet lehet kérni” – mondta el Frankenberg.

A helyzet felháborítja a rajongók egy részét, ugyanakkor Catherine Yi, az UTA tehetséggondozó vállalat vezetője szerint ez sem tartja vissza őket attól, hogy jegyet vásároljanak. Aki igazán lelkes rajongó, az élő produkciókat fog választani, még ha ezért előre kell fizetési tervet készítenie, spórolnia vagy ajándékba kérnie a jegyet.

Jem Aswad, a Variety vezető zenei szerkesztője pedig úgy véli, hogy „ez a megugrás a mai gazdaság velejárója, és valójában nem lehet a jegyértékesítő cégeket vagy a művészeket hibáztatni.”

A Pollstar zenei magazin cikkében hangsúlyozták: összességében ma 30-40 százalékkal drágábbak a koncertjegyek, mint a Covid-időszak előtt. A drágulás mögött részben egyértelműen a megemelkedett költségek állnak, de kiemelendő, hogy nem csökkent a kereslet a rajongók részéről sem. Egyértelmű tehát, hogy az élő fellépések élménye még ma is a lehető legvonzóbb lehetőség egy eltökélt zenekedvelő számára.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: A legendás Guns N' Roses budapesti nyári koncertjén 400 ezer forintnál is volt drágább jegy (Fotó: Guns N' Roses)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.