Átalakulóban az artistaképzés + videó podcast

Stúdiónk vendége volt Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója. Podcast-sorozatunk aktuális részében a magyarországi artistaképzés múltjáról és jelenéről is szó esett, hiszen a művészeti ág magyarországi történetében először indult felsőfokú képzettséget adó cirkuszművészeti képzés.

2023. 11. 21. 17:00
A bohóc is a tanulható zsánerek között a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán
A bohóc is a tanulható zsánerek között a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán Fotó: Urbán Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója kiemelte: a magyar cirkuszművészet mostani jó hírnevének a megalapozói azok a 70-es, 80-as években az artistaképzőben végzett artisták, akik aztán nagyon hamar kirepültek, és világszerte jó hírét vitték a magyar artistaképzésnek. 

fekete péter A lovasakrobata az elsőként indult artista szakok között van a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola képzésében
A lovas akrobata az elsőként indult artista szakok között van a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola képzésében
Fotó: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz

Magyarországon két módon kerültek be a cirkusz világába az artistajelöltek: vagy az artistaképzőben sajátították el a szükséges tudást, vagy eleve egy tradicionális cirkuszi családba születtek. Fekete Péter hangsúlyozta, neki mindkét utat választókat kötelessége segíteni.

A most indult főiskolai szintű cirkuszművészeti képzésre rátérve megfogalmazta az elérendő célt:

olyan elméleti és gyakorlati szakemberek kinevelése, akik képesek akár a művészeti ág stílusának és módszereinek megváltoztatására, és jó vezetővé tudnak válni. 

A Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola kialakulásáról is szó esett a beszélgetésben, ahol idén szeptembertől elindult a főiskolai szintű cirkuszi táncos-, lovasakrobata- és bohócképzés.

 

Borítókép: A bohóc is szerepel a tanulható zsánerek között (Fotó: Urbán Ádám)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.