Gáspár Sándor: A szabadság illúziója volt

A hatvanas években a világot csak úgy lehetett elfogadni, hogy ha a benne élők megteremtik maguknak a szabadság illúzióját. Ezt jelentette Cseh Tamásék körének az indiánozás hagyományának felélesztése – mondta az Apacsok című film székesfehérvári bemutatója előtt a főszerepet játszó Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész. A művészt arról is megkérdeztük, hogy lehet az általa megformált tartótisztet megérteni.

2023. 11. 06. 17:00
Gáspár Sándor az Apacsokról
Forrás: theater.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiánozás hagyományát idézi fel Bereményi Géza és Kovács Kriszta darabja, azt a kultuszt,  ami valamikor a harmincas években a Duna mentén kezdődött el, majd Cseh Tamásékkal a Bakonyban folytatódott.

– Cseh Tamás és az általa szervezett közösség rendkívül szigorú szabályokat követve teremtette meg a saját indián világát. Számukra ez azt jelentette, hogy azt a világot, ami a hatvanas-hetvenes években őket körülvette, csak úgy lehet elfogadni, ha megteremtik maguknak a szabadság illúzióját. Az így megalkotott univerzumuk pedig 

valódi megtisztulást, igazi hazugságmentes létezést hozott.

Ismerőseim közül többen megfordultak ott és életre szóló élményt jelentett nekik – mesélte Gáspár Sándor, a Vörösmarty Színház színésze, aki az Apacsok főszerepét, a tartótisztet játssza.

Gáspár Sándor Apacsok,  illúzió szabadsága
Mire mennék azzal, ha megnézném, jelentettek- e rólam? Fotó: vehir.hu/Szalai Csaba


A Kossuth-díjas művész emlékeztetett arra, tudvalevő, hogy az ügynökkérdés a magyar rendszerváltozás óta lemaradásunk. – Nem történt meg ennek rendezése, miközben a szocialista rendszerekből demokratizálódott országok esetén végbementek ezek a tisztulások.

Azt is tudjuk, hogy olyan pozíciókban maradtak emberek, amelyekben a múltjuk miatt nem szabadott volna maradniuk. Ezért a mai napig bárkit lehet zsarolni

– mondta Gáspár Sándor. 
A színész hozzátette, ki kell tudnunk beszélni a dolgainkat, Bereményi története pedig éppen arra mutat rá, hogy milyen beláthatatlan és generációkon átívelő következményekkel jár, ha ez nem történik meg. – Kulcsfigurája a darabnak az a nagymama, aki egy életre megpróbálta elásni a múltat. Ebből következett, hogy fia, aki addig azt hitte, hogy tudja, hol van a helye a társadalomban, egyszer csak rájön arra, hogy egy megvezetett ember életét éli. 

Olyan sérülést szenved el ettől, ami nemcsak őt, de a későbbi generációk életét is megmérgezi.

A színdarab a kibeszélésre, a tisztánlátásra biztat, hogy ne lehessen a lelkünket mérgezni a megzsarolhatósággal – fogalmazott. 
Számára ez a történet mint krimi is nagyon izgalmas, de a cselekményelbeszélés dramaturgiája is kivételes.

– Mivel több idősíkon, párhuzamba állítva ugrál a történet, minden elhangzott információnak később lehet meg a magyarázata. Teljesen behúzza a nézőt ez a fajta dramaturgia – mondta.

Szerepét tekintve Gáspár Sándor a gonosz, vagyis a tartótiszt, akinek az előadás legvégén értjük meg az indítékait, de mint mondja, neki, aki megtestesíti, meg kell értenie az emberi oldalát.

– Olyan embert látunk, aki küzd az életéért és ennek a küzdelemnek minden mást alávet.

Érdeklődésünkre elmondta, személy szerint neki szerencséje volt, mert nem került  a titkosszolgálat látókörébe fiatalon, nem akarták beszervezni. Arról pedig, hogy megfigyelték-e, nincs információja. – Bemehetnék a levéltárba kikérni az aktákat, de mit kezdenék ennyi év után ezzel a felismeréssel?

A „Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa” rendezvénysorozat támogatásával bemutatott produkció nagy sikert aratott a nyáron. Most a Vörösmarty Színház is műsorára tűzi, hogy a székesfehérvári közönség megismerhesse az Apacsok megdöbbentő történetét. 

 

Borítókép: Jelenet az Apacsok nyári előadásából (Forrás: theater.hu) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.