Én és a nagyapám: ifjúsági film az ötvenes évekből

Ez a szombat este egy unoka és egy nagyapa kalandjairól szól a Hír televízióban. Az „Én és a nagyapám” című, 1954-es magyar filmvígjáték lesz ugyanis az aktuális Szélesvásznú történelem témája. A film rendezője Gertler Viktor, s a szívmelengető történet ma is népszerű a régi mozifilmek rajongói körében. Természetesen ez a színészgárdát ismerve érthető is.

2023. 12. 02. 15:30
Szélesvásznú történelem, gyerekszínészek, Én és a nagyapám,
Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy öregek közül e filmben Agárdy Gábor, Balázs Samu, Gózon Gyula vagy Somlay Artúr neve jelent garanciát a minőségre, de itt van a történetben kulcsszerepet játszó Ruttkai Éva vagy Bárdy György is, akiknek a neve szintén egyet jelent a színvonalas mozgóképes alkotással. A gyermekszínjátszás és az Én és a nagyapám bájos története áll a Szélesvásznú történelem adásának középpontjában, melyekről Kovács Róbert színész és Léner András színházi rendező, egyetemi oktató beszélget a műsorvezetőkkel, illetve a műsor második felében Sal Endre, az Újságmúzeum alapító főszerkesztője.

Kovács Róbert, Én és a nagyapám, Szélesvásznú történelem, gyerekszínészek
Kovács Róbert színész a Szélesvásznú történelem szombati epizódjában. Fotó: Hír TV

Természetesen a gyermekszínészekről számtalan érdekesség kiderül: Léner András a saját történetét is elmeséli, aki annak idején Mihályfi Sándor Telefonpapa című 1982-es ifjúsági filmjében debütált, és akit az általános iskolában találtak meg a filmesek. Kovács Róbert kiegészíti ezt azzal, hogy ő is több ilyen történetet hallott, iskolákban találtak karakterre sok gyermekfilm esetében. 

Ám mivel Kovács Róbert édesanyja művelődési házban dolgozott, rá éppen ott figyeltek fel egy alkalommal. 

Később aztán a Kölyökidő című magazinműsorban szerepelt, ami egy szokatlan műfajú, roppant népszerű ifjúsági sorozat volt. Részletet látunk még a Legyél te is Bonca! című 1984-es ifjúsági filmből és A világ legrosszabb gyereke című, 1985-ös történetből is.

Felkészült rendezők kiváló irodalmi alapanyagokkal dolgoztak – teszi mindehhez hozzá Léner András, és bár a gyerekszínészek nem látták át igazán, hogy ez mennyire komoly munka, valójában nagyon is az volt minden alkalom. Ugyanakkor a forgatás is elvarázsolta a filmekben szereplő gyerekeket. 

Ami pedig az Én és a nagyapám című alkotást illeti, ebben az időszakban még mindent átitatott a szocialista propaganda. Sal Endre teszi hozzá, hogy 1945 után a cserkészet szétzilálására szolgált például az úttörő mozgalom, s 1954-re az egyházat is szinte teljesen tönkretették. És bár a film kedves és bohókás – Gózon Gyula tökéletes nagyapafigura volt, akárcsak az ösztönös gyerekszínész, Koletár Kálmán, akit ötezer gyerek közül választottak ki –, az új hatalom már ebben a filmben is használta a színészeket. Ugyanakkor, aki kedveli a gyermektörténeteket, az semmiképp ne hagyja ki az Én és a nagyapám történetét, valamint a Szélesvásznú történelem aktuális, szombat esti epizódját.

Borítókép: A Szélesvásznú történelem adásának pillanata (Fotó: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.