Kázmér 2024. március 4.
logo

Én és a nagyapám: ifjúsági film az ötvenes évekből

L. Fábián Anikó
2023.12.02. 15:30
Én és a nagyapám: ifjúsági film az ötvenes évekből

Ez a szombat este egy unoka és egy nagyapa kalandjairól szól a Hír televízióban. Az „Én és a nagyapám” című, 1954-es magyar filmvígjáték lesz ugyanis az aktuális Szélesvásznú történelem témája. A film rendezője Gertler Viktor, s a szívmelengető történet ma is népszerű a régi mozifilmek rajongói körében. Természetesen ez a színészgárdát ismerve érthető is.

A nagy öregek közül e filmben Agárdy Gábor, Balázs Samu, Gózon Gyula vagy Somlay Artúr neve jelent garanciát a minőségre, de itt van a történetben kulcsszerepet játszó Ruttkai Éva vagy Bárdy György is, akiknek a neve szintén egyet jelent a színvonalas mozgóképes alkotással. A gyermekszínjátszás és az Én és a nagyapám bájos története áll a Szélesvásznú történelem adásának középpontjában, melyekről Kovács Róbert színész és Léner András színházi rendező, egyetemi oktató beszélget a műsorvezetőkkel, illetve a műsor második felében Sal Endre, az Újságmúzeum alapító főszerkesztője.

Kovács Róbert, Én és a nagyapám, Szélesvásznú történelem, gyerekszínészek
Kovács Róbert színész a Szélesvásznú történelem szombati epizódjában. Fotó: Hír TV

Természetesen a gyermekszínészekről számtalan érdekesség kiderül: Léner András a saját történetét is elmeséli, aki annak idején Mihályfi Sándor Telefonpapa című 1982-es ifjúsági filmjében debütált, és akit az általános iskolában találtak meg a filmesek. Kovács Róbert kiegészíti ezt azzal, hogy ő is több ilyen történetet hallott, iskolákban találtak karakterre sok gyermekfilm esetében. 

Ám mivel Kovács Róbert édesanyja művelődési házban dolgozott, rá éppen ott figyeltek fel egy alkalommal. 

Később aztán a Kölyökidő című magazinműsorban szerepelt, ami egy szokatlan műfajú, roppant népszerű ifjúsági sorozat volt. Részletet látunk még a Legyél te is Bonca! című 1984-es ifjúsági filmből és A világ legrosszabb gyereke című, 1985-ös történetből is.

Felkészült rendezők kiváló irodalmi alapanyagokkal dolgoztak – teszi mindehhez hozzá Léner András, és bár a gyerekszínészek nem látták át igazán, hogy ez mennyire komoly munka, valójában nagyon is az volt minden alkalom. Ugyanakkor a forgatás is elvarázsolta a filmekben szereplő gyerekeket. 

Ami pedig az Én és a nagyapám című alkotást illeti, ebben az időszakban még mindent átitatott a szocialista propaganda. Sal Endre teszi hozzá, hogy 1945 után a cserkészet szétzilálására szolgált például az úttörő mozgalom, s 1954-re az egyházat is szinte teljesen tönkretették. És bár a film kedves és bohókás – Gózon Gyula tökéletes nagyapafigura volt, akárcsak az ösztönös gyerekszínész, Koletár Kálmán, akit ötezer gyerek közül választottak ki –, az új hatalom már ebben a filmben is használta a színészeket. Ugyanakkor, aki kedveli a gyermektörténeteket, az semmiképp ne hagyja ki az Én és a nagyapám történetét, valamint a Szélesvásznú történelem aktuális, szombat esti epizódját.

Borítókép: A Szélesvásznú történelem adásának pillanata (Fotó: Hír TV)

Gyereknyelven beszélnek

Az El a kezekkel a Papámtól! egy színvonalasra sikeredett zenés mozi, amit a gyerekek igazán tudnak majd szeretni.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.