Újranyit a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum

Ötvös Koppány Bulcsú múzeumigazgató szerint a mostanihoz fogható újjászületésen még nem esett át a 130 éves történelmi épület. Az avatóünnepség után csütörtök délután a látogatók számára is megnyitották a Maros megyei Múzeum Természettudományi Osztályának felújított műemlék épületét, közismertebb nevén a marosvásárhelyi Természettudományi Múzeumot.

Forrás: MTI2023. 12. 14. 18:30
Megnyitották Marosvásárhelyen a felújított Természetrajzi Múzeumot
Megnyitották Marosvásárhelyen a felújított Természetrajzi Múzeumot Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péter Ferenc, a megyei önkormányzat elnöke a csütörtöki avatóünnepségen kiemelte, hogy az épített kulturális örökség megőrzését és teljes felújítását célzó beruházás nemcsak a megye lakói számára, hanem országos viszonylatban is kiemelt jelentőséggel bír, egyik kedvenc turisztikai célpontja lesz az odalátogatóknak.

A marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum egyik büszkesége a mintegy 51 ezer éves gyapjas orrszarvú-csontváz
A marosvásárhelyi Természettudományi Múzeum egyik büszkesége a mintegy 51 ezer éves gyapjasorrszarvú-csontváz (Fotó: Kiss Gábor)

A felújítás során visszakapta régi fényét a a műemlék épület homlokzata és az udvaron felépült egy 60 négyzetméteres melegház.

Ugyanitt kialakítottak egy érzékszervi kertet és akadálymentesítették is az épületet. A kiállítóterek szintén teljesen átalakultak, korszerű felszereltségük interaktív és vonzó élményt nyújt a látogatóknak. A múzeumi részleg mintegy 60 000 darabból álló gyűjteménye új kiállítási tárgyakkal is gazdagodott, egyebek mellett egy Romániában egyedülálló, mintegy 51 ezer éves gyapjasorrszarvú-csontvázzal.

A kétezres évek eleje óta tervezett felújításra 2017-ben nyert el európai uniós támogatást a Maros megyei tanács.

A Regionális operatív programban lebonyolított projekt értéke meghaladta a 12 millió lejt (910 millió forint), a költségek 98 százaléka vissza nem térítendő támogatás – részletezte az önkormányzat vezetője.
Ötvös Koppány Bulcsú múzeumigazgató szerint bár sok átalakítást, javítást eszközöltek már rajta, a mostanihoz fogható újjászületésen még nem esett át a 130 éves történelmi épület. Jogelődje Székelyföldi Iparmúzeum elnevezéssel 1893-ban nyitotta meg kapuit. Az igazgató felidézte: ez egy „furcsa, hibrid intézmény” volt, amely nem a múlt hagyatékának konzerválására, hanem a jövő, a haladás bemutatására vállalkozott és a 19. század végén kiemelt szerepet játszott az iparosodás útjára lépett város fejlődésében.

Az intézményvezető szerint az újjászületett Természettudományi Múzeum is hasonlóan fontos lehet a térség 21. századi fejlődése, a „zöldfordulat"”megalapozásában.

Borítókép: A múzeum megújult homlokzata (fotó: Kiss Gábor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.