Megőrizni a magyarság értékeit, mielőtt eltűnnek, átalakulnak

Örökségül – Üzenet utódaimnak nemzetről, hazáról címmel forgatott filmet Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas drámaíró, színházi és filmrendező, forgatókönyvíró érdemes művész. A Présház az új alkotásával kapcsolatban készített vele interjút.

Forrás: Présház2023. 12. 10. 16:30
Pozsgai Zsolt
20190701 Pécs Pozsgai Zsolt, író Fotó: Dittrich Éva DE Új Dunántúli Napló Fotó: Dittrich Éva Forrás: Új Dunántúli Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A film Mészáros László nemzetszolga könyve alapján készült. Molnár Pál arról érdeklődött az író-rendezőtől, hogy miért tartotta fontosnak a könyv szerzőjével együtt, hogy annak mondanivalóját a film nyelvén is rögzítsék a következő nemzedékek számára. 

HZ1_8770 Pozsgai Zsolt
Pozsgai Zsolt drámaíró a 94. Ünnepi lönyvhéten 2023. június 7-én. Fotó: Havran Zoltán

– Elolvastam Mészáros László könyvét, és én mondtam neki, hogy ez olyan szöveg, amelyből film készülhet, olyan, amilyet már régen szerettem volna. Hogy váltakozzanak benne a műfajok. Vers, zene, kortárs tánc, balett, néptánc és még sok minden más. Ennek szellemében válogattam az írói szöveghez verseket Adytól Wass Albertig. És sikerült felmutatni pár gyönyörűséget, amely a Kárpát-medencében még fellelhető. Képben, emberben. És mivel ez egy nagyapa szellemi öröksége az unokáinak, a személyes vonalat is meghagytam – vallotta a rendező, aki szerint ez 

a szellemi örökség a magyarság, a magyar nyelv, a család szeretete és elsődlegessége, a hit, amit érdemes az unokáknak, az ő gyermekeiknek elfogadniuk. 

Pozsgai szerint az Örökségül című film korlenyomat is, hiszen a könyvvel ellentétben nemcsak betűk formájában, hanem képileg is megőrzi az értékeket, mielőtt eltűnnének vagy átalakulnak.

Az interjúban a Présház riportere felvetette, hogy ezt a témát az 1990-es évek elején filmre vinni egzisztenciális öngyilkosság lett volna, s arról érdeklődött, most kellett-e hozzá bátorság.

Nem kellett ehhez bátorság, természetes volt az igény. A bemutatón is úgy tűnt, hogy a nézők örömmel vették, mert teljességgel más volt, mint a megszokott imázsfilmek. A gyönyörű tájképek mellett például a német kitelepítések borzalmait kortárs táncosok táncolták el a nagymarosi német tájházban. Nem volt senki, aki belebeszéljen a filmbe, így jó és érdemes alkotni

– fejtette ki Pozsgai Zsolt.

A film elkészüléséről, az alkotótársakról bővebben a Présház oldalán olvashatnak. 

Borítókép: Pozsgai Zsolt, író, rendező Pécsett, 2019. július 1-jén (Fotó: Dittrich Éva/Új-dunántúli Napló)


 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.