Paár Julcsi a Dankó Rádió tematikus hétvégéjén

A magyar zene rádiója következő tematikus hétvégéjén, december 16-án és 17-én a hazai népzenei élet és zeneterápia ifjú képviselőjének művészete és munkássága kerül a középpontba. Paár Julcsit, az okleveles zeneterapeutát, előadóművészt a vele készült friss interjúval és általa előadott dalokkal mutatja be a Jó pihenést! és a Szív küldi szívnek szívesen című műsor.

Forrás: Hirado.hu2023. 12. 15. 13:00
null
20230724 Budapest Paár Julcsi énekes Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paár Julcsit több neves nép- és világzenei formáció tagjaként vagy vendégművészeként ismeri a közönség, számos nemzetközileg is sikeres, toplistás album kapcsolódik a nevéhez. Előadói, dalszerzői minősége mellett a hétköznapokban, mint okleveles zeneterapeuta tevékenykedik.

Paár Julcsi
A tematikus hétvége főként Paár Julcsi legutóbbi albuma, a Rókatánc anyagairól fog szólni (Fotó: Mirkó István)

A belső munkám, a magamra találásom úgy indult el, hogy nyolcévesen beírattak klasszikus zongorára, amit felnőtt koromig műveltem. Kamaszkoromban találkoztam az autentikus népzenével. Korábban énekeltem kórusban, jártam énekversenyekre, de nem találtam azt a kifejezési módot, amiben igazán önmagam lehetek. Végül a népdal lett az, és ezért választottam később a népzene szakot

– mesélt pályája kezdetéről a Dankó Rádió következő tematikus hétvégéjét meghatározó előadó a csatornának adott interjújában.

Paár Julcsi feladatának tekinti a magyar népzene terápiás lehetőségiének kutatását

A népdalénekes első diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén szerezte mint előadóművész, majd két évre rá mint népi ének-zenetanár végzett. Már az egyetem kezdetén érdekelni kezdte a zene pszichére gyakorolt hatása, így az intézményben zenepszichológiát is tanult. 2015-ben második diplomájának köszönhetően okleveles zeneterapeutává vált.

Legfőbb kutatási területévé a magyar népzene zeneterápiás vonatkozásai, a magyar népi gyermekjátékok kora gyermekkori személyiség fejlődésben betöltött szerepe váltak. Julcsi azóta is feladatának tekinti a magyar népzene terápiás lehetőségiének kutatását, és széles körű megismertetését a nagyközönséggel. A többéves előadói és kutatómunka eredménye mára több száz család, akik életébe a magyar népzene mint zenei anyanyelv tudott beépülni segítségével. 

Foglalkozásain a népmesei szálra felfűzött zenei elemek bemutatják az autentikus népzenei gyökereket, és az abból táplálkozó más zenei stílusok szépségeit, de megjelennek gyermekjátékok, mondókák, mozgásos- és táncos elemek. Ahogy az énekesnő Facebook-oldalán is olvasható, a tematikus hétvége főként legutóbbi albuma, a Rókatánc anyagairól fog szólni. A Fonó gondozásában megjelent mesealbum egy magával ragadó, nép- és világzenei elemekből szövetelt, táncos, mesés kavalkád, amely alapján színpadi előadás is született. 
Erről, és az énekesnő munkásságáról a Dankó Rádió tematikus hétvégéjén még többet megtudhatnak a magyar zene rádiójának hallgatói.

Borítókép: Paár Julcsi (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.