Lukács Péter Peta: A rock mindig a lázadás műfaja volt

A zene, mint minden más művészeti ág, korlenyomat – vallja Lukács Péter Peta. A Bikini gitárosa szerint a saját élményeiket fogalmazták meg a zenében a hangszeren keresztül, ám a mai világban teljesen másfajta zenei trend terjed.

Forrás: Kultúra.hu, Helyőrség.ma2023. 12. 18. 21:30
rock lázadás
Forrás: Musicmedia.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogyan a világban, úgy az emberek fejében is egy nagy katyvasz van: járványok terjednek, háborúk dúlnak, mindeközben mindenki a telefonját nyomkodja, ez pedig ilyen zenét hagy maga után – mondta a Kultúra.hu-nak adott interjúban Lukács Péter Peta.

rock
A gitáros szerint a rock mindig a lázadás műfaja volt Fotó: Lukács Péter Peta Facebook-oldala

Mi és az előttünk járó generációk, amikor kezünkbe vettük a gitárt, a saját élményeinket fogalmaztuk meg a zenében a hangszeren keresztül. És ezek az élmények nagyon különböztek a maiakétól, mert mi egész nap együtt lógtunk és beszélgettünk.

A zenész szerint a rock mindig a lázadás műfaja volt. A magyar rocktörténetben folyamatos társadalomkritikát látunk, ilyen-olyan módon átszőtte a politika. Mert mindig feladatának érezte, hogy foglalkozzon a kisemberek gondjával éppúgy, mint a globális problémákkal. Ez valamilyen szinten a mai napig megvan.

Az interjúban arról is beszélt, hogy az utóbbi 30-35 évben sokat változtak a zenehallgatási szokások.

Mi annak idején, ha zenét akartunk hallgatni, meg kellett venni a zenekar lemezét vagy kazettáját. Utána leültünk, és meghallgattuk a kedvenc zenekarunk következő lemezét. Vagyis: rászántunk egy órát, hogy végighallgassunk 10-12 új dalt, és utána rongyosra hallgattuk azt a kazettát. Most, ha csak a tanítványaimra gondolok, mondjuk az elmúlt 15-20 évben, egy dalt alig képesek végighallgatni nyugodtan. Belehallgatnak, kiválasztanak egy részt, hogy ez tök jó, s már ugranak a következőre, és tíz-tizenöt másodperces darabkákat mutogatnak… Ma már tényleg ez a zenehallgatás.

A Bikini slágerei örökzöldek. És az is egyértelmű, hogy a mostani dalok miért nem feltétlenül lesznek ilyen könnyen örökzöldek. A dalok témáján és nyelvezetén múlik minden.

A Bikini-dalok nagy része a szerelemről, csalódásról, kicsit a politikával átszőtt társadalomkritikáról vagy helyzetjelentésekről, szórakozásról, italról szólnak, csupa olyan dologról, amik az embernek a mindennapjait jelentik. Ha pedig a dalszövegek nyelvezetét figyeljük meg, rájövünk, hogy olyan szövegírókról beszélhetünk, akiknek van némi közük az irodalomhoz…

– fejtette ki Lukács Péter Peta.

A gitáros jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdióban tanít, ahol a zene és a hangszer szeretetét, a hangszeren való játék szeretetét próbálja a diákjainak átadni.

A teljes interjú a Helyőrség.ma oldalán érhető el.

Borítókép: Lukács Péter Peta, a Bikini gitárosa (Forrás: Musicmedia.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.