Flaszterjelenetek Budapestről

Elsősorban portréfotózással foglalkozott korábban Gömör Tamás fotóművész, operatőr, ám az elmúlt években a városi képek művészi igényű fotográfiai megfogalmazása vált elsődlegessé. Budapest utcái címmel jelent meg új albuma, amelyet a fővárosi élet ihletett, a járvány alatt a maga titokzatos ürességében, és élettel megtelve, sokszínűségében.

2023. 12. 24. 10:00
fotók Budapestről
Fotó: Gömör Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint három évvel ezelőtt, 100 portré címmel jelent meg albuma Gömör Tamás fotóművésznek, aki addig elsősorban portrékkal foglalkozott. 

budapesti utcaképek
Keleti pályaudvar Fotó: Gömör Tamás 

Ma a művész úgy látja, az akkori könyv egyfajta lezárás, más téma került figyelmének fókuszába. 
– A képeim rendezgetése közben a régebbi, még analóg technikával készült filmek, diák között bukkantam rá a kilencvenes években készült utcai fotóimra. Akkor fedeztem fel és szembesültem azzal, hogy ezek a felvételek milyen fontos kordokumentumok. Egy-egy kompozícióban ugyanis megjelenik minden (autók, ruházat, frizurák, reklámok, épületek), ami az adott korra jellemző – fogalmaz a könyv előszavában. 

Elhatározta, hogy a jelenkori Budapestről művészi utcafotókat kezd készíteni, azzal a céllal, hogy 

a 2020-as éveket dokumentálja, hogy a jövő embere rácsodálkozhasson mindarra, amit ez az időszak hozott. 

Például az üres közterekre, amelyekről szintén sorozatot készített, a kihalt utcákat járva, egy csupasz kirakati bábuval szemléltetve az általános elidegenedést. 

képek Budapestről
Lukács fürdő Fotó: Gömör Tamás

– Számomra a fotográfia az egyik legmeghatározóbb művészi formanyelv. Kimeríthetetlen lehetőségek tárháza, ugyanakkor alkalmas önmagunk megfigyelésére is, vagyis az önreflexióra. 

Annak ellenére, hogy az élet más területein kifejezetten kedvelem a spontaneitást, az improvizációt, fényképezéskor mindig szerettem előre kitalálni, hogy milyen világítást fogok alkalmazni, mindig van valami elképzelés a fejemben a kompozícióval kapcsolatban

– mondja az alkotó. 

Az elmúlt három évben több száz felvételt készített Budapestről,  a most kiválogatott száz kép ennek az esszenciája. A művész úgy látja, ez a sorozat egy folyamat kezdete munkásságában. 

Borítókép: Bikás park (Fotó:Gömör Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.