Ábrahám Márta hegedűművész kapta idén a Lajtha László-díjat

Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizenei együttes koncertmestere és művészeti vezetője kapta a Lajtha László-díjat, amelyet a Lajtha László-emlékkoncerten vehetett át Gyurkó Csillától, a zeneszerző örökösétől a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Ezt az elismerést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek azért, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.

Forrás: MTI2024. 01. 24. 15:30
GYURKÓ Csilla; ÁBRAHÁM Márta
Ábrahám Márta hegedűművész kapta idén a Lajtha László-díjat Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ábrahám Márta hegedűművész első hegedűóráit édesanyjától vette hatéves korában. Tanulmányait a váci Bartók Béla Zeneiskolában, majd tízéves korától a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola előkészítő tagozatán folytatta Sós Natasa osztályában. A Zeneakadémián Kovács Dénes és Rados Ferenc voltak a mesterei, kiváló minősítésű Summa Cum Laude diplomáját 1996-ban szerezte meg. 1990–1992 között a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, a legendás virtuóz, Ruggiero Ricci személyes meghívására ösztöndíjjal tanult Salzburgban, a Mozarteumban. 

1992 és 1994 között Londonban, a Guildhall School of Music and Drama diákjaként a neves nemzetközi szaktekintélyű hegedűprofesszor, David Takeno osztályában gyarapította tudását.

Olyan világhírű művészek mesterkurzusain vett részt, mint Nathan Milstein, Pauk György, Elisabeth Gilels, Fenyves Loránd, Kurtág György, Zsigmondy Dénes és Vladimir Szpivakov. 

 

1984 és 1994 között az összes magyarországi országos hegedűversenyen első díjat nyert. Számos díjat, különdíjat és elismerést kapott nemzetközi versenyeken is.

2005-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2013-ban megszerezte a DLA fokozatot. Hegedű főtárgy mellett „J. S. Bach hegedűfúgák és a Ciaccona elemzés” tantárgyat is tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2011-ben Tóth Marianna zongoraművésszel megalapították a nyári Zebegényi Szólista Műhely hegedű-kamarazene mesterkurzust és koncertsorozatot, melyet azóta is minden évben megrendeznek.

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére, azzal a céllal, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában. A díjakat azóta minden évben hangverseny keretében adják át január 22-én, a magyar kultúra napján vagy ahhoz közeli napon.

Borítókép: A díjazott és Gyurkó Csilla (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.