Az Arcanum még a Google-t is felülmúlja

Huszonöt munkatárs harminc éve építi az Arcanumot, vele együtt a Szaktársat és a Hungaricanát. Minden a Bibliával kezdődött, mára pedig már az idegen nyelvű lapokat is megcélozták. Az Arcanum titkaira kerestük a választ.

Forrás: Litera.hu2024. 01. 26. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország legnagyobb, több mint 54 millió digitalizált oldalát őrző archívuma, az Arcanum Digitális Tudománytár egy albertfalvai raktárépületben, családias közegben készül. Biszák Sándor vegyész a '80-as években gondolt egy nagyot, és úgy döntött digitalizálná a Bibliát. Hosszas munka során begépelték a teljes szöveget, majd öt flopira mentették azt. Ezután kezdték meg a térképek digitalizálását, majd sorra jöttek az újabb ötletek, míg végül létrejött a hatalmas digitális „titkos” tudástár.

250 ezer oldalt szállítottak az Arcanum műhelyébe  digitalizálásra. Az Aradi Frissújság, az Erdélyi Hírlap és Déli Hírlap is elérhetők lesz az oldalukon.
250 ezer oldalt szállítottak az Arcanum műhelyébe  digitalizálásra. Az Aradi Frissújság, az Erdélyi Hírlap és Déli Hírlap is elérhetők lesz az oldalukon. Forrás: Facebook/Arcanum Adatbázis Kiadó

A tárolásra és a további munkafolyamatokra más és más hőmérséklet az ideális. Az első, raktárszerű műhelybe érkeznek a könyvtárakból, intézményi vagy magángyűjteményekből a szkennelésre kész anyagok: lapok, folyóiratok, könyvek. Kerülnek hozzájuk hagyatékok, a vadászati újságot egy gyűjtő bocsátotta rendelkezésükre, olykor hozzájutnak könyvtárak leselejtezett folyóirat-állományához, de van olyan is, aminek maguk mennek utána – írta a Litera.

Szkennelésre azonnal csak a védett dokumentumok mehetnek. A beérkező anyagok többsége, amelyek szétszedésére felhatalmazást adott a tulajdonos, a vágógépre vár. 

Lényegesen gyorsabban tudnak ugyanis haladni, ha a lapszélek gyűrődéseit és a gerincet, a kötéseket levágják szkennelés előtt.

Az újságokat a megfelelő fotografálás után a kötészetre küldik, majd vissza is juttatják az eredeti tulajdonoshoz. Ha pedig erre nincs szükség, akkor az Újságmúzeum kapja meg a fennmaradt példányt.

A digitalizálásért felelős Zsebők Zoltán a lapnak elárulta, hogy szerinte az Arcanum Digitális Tudománytár keresőrendszere sokkal jobb, mint a Google-é, mert a mesterséges intelligencia segítségével nyelvi elemzéssel különbséget tud tenni mondjuk a „Rákóczi Ferenc” keresőszó esetében a hős, az utca és egy gimnázium között.

De az is rendkívüli eredmény, amit a térképek terén elértek ún. georeferálással. Ez azt jelenti, hogy az egykori kataszteri térképeket rá tudják applikálni a Google térképére úgy, hogy láthatóvá válik, a ma ismert helyeken mi volt régen.

 

Borítókép: Felvidéki Újság az Arcanum műhelyében (Forrás: Facebook/Arcanum Adatbázis Kiadó)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.