Ezek voltak a legnézettebb magyar filmek a Netflixen

Először közölt nézettségi adatokat a filmes platform, így az is kiderült, melyek azok a magyar filmek, amelyeket a legtöbben megnéztek 2023-ban.

2024. 01. 17. 18:00
Netflix
Netflix Fotó: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a televíziók, az online videómegosztók és a közösségi médiába feltöltött videók nézettségét is bárki nyomon követheti, a filmes platformok szeretnek titkolózni. Ez a helyzet a Netflixszel is: az amerikai médiaszolgáltató vállalat ugyanis tavaly év végén közölt először számokat a filmek teljesítményéről.

Nyugati nyaralás
A Nyugati nyaralás lett az egyik legnézettebb magyar film a Netflixen (Fotó: NFI)

Felemás adatok

Igaz, az adatsor egy átláthatósági versenyen minden bizonnyal már a nevezéskor elbukna. A Netflix oldaláról letölthető, több mint 18 ezer tételes táblázat ugyanis ömlesztve tartalmazza a filmeket, csak a filmnézéssel eltöltött órák száma alapján listázva, százezresekre kerekítve. Ráadásul semmi nyoma, hogy az adatokat hitelesítette volna bármilyen erre specializálódott külső szervezet, így kénytelenek vagyunk a Netflix szavahihetőségére hagyatkozni.

Ugyanakkor ezek az első olyan nézettségi adatok, amelyek képet adnak arról, mely filmeket nézték a legtöbbet az előfizetők tavaly január és június között (a lista ugyanis csak az első félévre vonatkozik). Utóbbi az oka annak, hogy a sorból számos magyar és külföldi film hiányzik, amelyeket ugyan láthattunk a Netflixen 2023-ban, de júniust követően debütáltak a streaming-platformon.

 

A legnézettebb magyar filmek a Netflixen

Mindezek alapján 

az egyik legnézettebb magyar film a 2022-es Nyugati nyaralás lett, amelyet 600 ezer órán át néztek a felhasználók a lista szerint. 

A Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Péter főszereplésével készült film a nyolcvanas évek Magyarországán játszódik, és a Maurer család félresikerült nyaralását meséli el.

Két film nézettsége is elérte az 500 ezer órát: A Szia, életem és az Együtt kezdtük című alkotásoké. Az előbbi, fantasy elemekkel tűzdelt vígjátékban egy ihlethiányos író (Thuróczy Szabolcs) találkozik soha nem látott fiával, s immár együtt kell boldogulniuk. Az Együtt kezdtükben pedig egy érettségizett osztályt ismerhetünk meg, amelynek tagjai a végzés után tíz évvel találkoznak először egyikük esküvőjén, a Balatonon, de persze semmi nem úgy sikerül, ahogy eltervezték.

A Blokád nézésével a lista szerint 300 ezer órát töltöttek a felhasználók. A film az 1990-es taxisblokád időszakát mutatja be, Antall József miniszterelnök (Seress Zoltán) és Göncz Árpád köztársasági elnök (Gáspár Tibor) politikai küzdelmeit, de bepillantást nyerhetünk a fiatal, 1956-os Antall életébe is.

A kétszázezres kategóriában három filmet is találunk (bár a lista fönt leírt sajátosságai miatt ezek között 180 ezres ugyanúgy lehet, mint 220 ezres). A háromszoros olimpiai bajnok úszónő, életét és pályáját feldolgozó Katinka, a kommunista állambiztonság tagjainak karrierharcairól szóló A játszma, és a váratlan bulvárkarriert befutó író kalandját bemutató Így vagy tökéletes című romantikus film is itt szerepel.

A százezresek között ott van az Átjáróház és a Toxikoma is. Míg utóbbi Szabó Győző életrajzi könyvén alapul, s a színész droggal folytatott küzdelmeit mutatja be, a fantasztikus elemekkel operáló Átjáróház a síron túli szerelem lehetőségével foglalkozik.

 

Már a Tündérkertet is nézhetjük a Netflixen 

Hogy a Netflixen nem csak új (vagy 1-2 éves) filmekkel lehet magas nézettséget elérni, arra jó példa a Testről és lélekről című Oscar-díjra jelölt film is, amelyet 2017-ben mutattak be, de a tavalyi első félévben szintén százezer órás nézettséget produkált.

A Netflixre természetesen tavaly június óta számos újabb magyar film került fel, amelyek majd a jövőbeli statisztikákban fognak szerepelni, így például a Hadik vagy a Post Mortem, és külön kategóriát képviselnek a sorozatok, mint a Tündérkert, amely január 1-től tekinthető meg a platformon. 

Borítókép: Sok magyar filmet is nézhetünk a Netflixen (Fotó: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.