A nehéz idők erős embereket teremtenek

A helyi Hotel Petőfi Komplexum eredeti brigádnaplójáról szól az alkotás, amely különleges korlenyomatként őrizte meg a város történetét. A napló eddig a Petőfi egykori dolgozójánál volt, ez szolgáltatta az alapot Szőke András szentesi születésű, Balázs Béla-díjas filmrendező legújabb művéhez.

Forrás: Délmagyar.hu2024. 02. 12. 13:30
TJ__DSC3825
20220709 Szatymaz Otthonka divatbemutató és kiállítás a falunapon képen: műsorvezető Szőke András fotó: Török János TJ DM Délmagyarország Fotó: Török János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készítők elmondták, hogy a film alacsony költségvetésből készült, a stáb például a forgatáson azokat az ételeket fogyasztotta, amiket a Konyak nevű konyhafőnököt megszemélyesítő Bede Róbert mesterszakács kelléknek főzött meg. A Brigádnapló több támogató segítségével és az alkotók szerint nagy-nagy szeretettel készült. A különleges film díszbemutatójáról a Délmagyar.hu számolt be. 

fozoverseny27
Bede Róbert mesterszakács a berentei majális főzőversenyén 2023. április 30-án. Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János

Az egykori Petőfi-komplexumban létesült Tóth József Színház és Vigadóban két telt házas vetítés is volt. Sokakat érdekelt a történet, hiszen Szentesen a Petőfi mindenki számára jelentett valamit.

Az 1970–72 között íródott és precízen vezetett, fotókkal és rajzokkal bőségesen illusztrált napló szolgált alapul a film forgatókönyvéhez, amely továbbviszi a brigádok történetét egészen 1989-ig. Ezt az időszakot a munkaversenyek határozták meg, minden egység túl akart tenni a többin. A brigádnaplókban dokumentálták a helyi közösség életének fontos eseményeit, élményeit – az őszi vendéglátónapokat, a dolgozóknak megtartott pótszilvesztereket. A filmet 2023 nyarán forgatták Szentesen eredeti, olykor „álszentesi” helyszíneken. A történet hol az elmúlt évtizedekben, hol a jelenben játszódik, időnként archív amatőr filmeket is felhasználva. Az önkormányzat megérezte a filmben a városmarketing lehetőségét, így örömmel támogatták készítését már a kezdetektől, amikor kiderült a szereposztás, amely eleve garanciát jelentett a sikerre. 

Külön érdekesség, hogy a stáb nagy része Szentesről származik. Így a rendező, Szőke András, a producer, Mészáros Zoltán, az egyik főszereplő, Gáspár Tibor, a volt drámai tagozatos Zelei János, Szőke régi alkotótársaként Badár Sándor, a zenei közreműködőknél Mészáros Murphy Gábor, a Just Showband, az itt született, amúgy csongrádi Abebe Dániel, a régi Panoráma-diszkókat megidéző Rákász Béla. Aki viszont nem született szentesi volt a filmkészítők közül, az alkotófolyamat közben maga az is azzá szeretett volna válni – hangzott el a bemutatón.

A Délmagyar.hu riporterének kérdésére Szőke András kifejtette, hogy az akkori Magyar Népköztársaságban mindenütt jelen voltak a brigádok. A társ-forgatókönyvíró Nemes Orsolyával úgy próbálták összerakni az egész történet üzenetét, hogy ne csak az idősebbek, hanem a fiatalabbak is be tudják fogadni, s mindenhol megértsék. Kiderült ugyanis, hogy a környező országokban, Romániában, Bulgáriában, Jugoszláviában és Csehszlovákiában nem létezett a brigádnapló mint fogalom. 

Bede Róbert mesterszakács elárulta, hogy a film témájául szolgáló éra végére még maga is emlékszik, hiszen 1985-ben lett ipari tanuló egy szállodában, amikor a vendéglátóiparban még jelen voltak a hiánygazdálkodás nyomai, amikor mindenki elvitte, ami neki kellett. 

A film erős üzenete, hogy a nehéz idők erős embereket teremtenek, akiknek kreatívan meg kell oldaniuk a problémákat. Ez a film róluk szól. A brigádnapló pedig tökéletesen beleillik a kor mindent adminisztráló rendszerébe, ahol a becsületes munkánál többet ért az, amit elkönyveltek.

A díszbemutatóról szóló tudósítás teljes terjedelmében a Délmagyar.hu oldalán olvasható el.

 

Borítókép Szőke András műsorvezetőként a szatymazi falunap otthonka divatbemutatóján 2022. július 9-én (Fotó: Délmagyarország/Török János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.