D. Nagy Lajos: Azzal küldtek ki, hogy soha ne jöjjek vissza

Rendőrségi megfigyelés alatt állt D. Nagy Lajos, miután a kommunista hatalom üldözőbe vette a Rolls Frakciót. A zenekart a belső ellenállás zászlajának tekintették. A Rolls Frakció és a Bikini együttes népszerű énekese az Origó.hu-nak beszélt a nyolcvanas évekről.

2024. 02. 18. 19:30
D.Nagy Lajos
Fotó: Baji Tibor Forrás: Origo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eleinte a tűrt kategóriába tartozott a Rolls Frakció, D. Nagy Lajos zenekara, de amikor a Magyar Televízió leadta a koncertjüket, a hatalom ellehetetlenítette a működésüket. 

D.Nagy Lajos
D. Nagy Lajos első zenekara, a Rolls Frakció. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás 

– 1982. október 23. volt a válaszvonal a zenekar életében. Előtte augusztusban voltak szoborparki koncertek, amelyeket felvett a Magyar Televízió. 

Nem kérdezték meg, hogy felvehetik-e, hanem egyszerre ott volt nyolc kamera a színpadon. Mondtam, nem tudom, miért ugráltok a kamerával, mert ezt úgysem adják le. Leadták

– mesélte a zenész az Origo.hu-nak adott interjúban.

 

Vágtalanul minden számot sugároztak, a műsor szerkesztőjét pedig kirúgták a televízióból. 

– Tudtam, hogy ebből állati nagy cirkusz lesz. A pártközpontban volt egy sajtófigyelő részleg. Azt írták le, hogy támad a belső ellenzék, a zászlajuk a Rolls Frakció. Tizennyolc-húsz előadásunk addigra le volt kötve, abból egyet játszottunk le, a többit lemondták – emlékezett a művész, hozzátéve, hogy teljesen elvágták a lehetőségeit a zenekarnak az eset után. Innentől a tiltott kategóriába tartozott a banda. 

Hofi Géza adott még tanácsokat arra vonatkozólag, hogy hogyan kerüljenek vissza a tűrt kategóriába, miként szerezzék vissza a hatalom kegyeit ebben a helyzetben. A diktatúra azonban meg akart szabadulni D. Nagy Lajostól, Angliába küldték az énekest, aki néhány hónap után visszatért Magyarországra. 

A nyolcvanas évek elején a Bikini együttes énekese lett, ahol már finomabban, de megint a hatalom ellen lázadtak. 

Az énekes az Origó.hu-nak beszélt arról, hogy mit jelentett a nyolcvanas évek kommunista Magyarországán rockzenésznek lenni, hogyan lázadtak a zenekarok. Újságírói kérdésre arra is válaszolt egyebek mellett, hogy rivalizáltak-e Nagy Feróval, aki az Ősbikini együttes énekese volt. Többek között szóba került a rendszerváltás és az, hogy hogyan élte meg a kilencvenes éveket. 

 

Borítókép:D. Nagy Lajos (Fotó: Origó/Baji Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.