Kultúrtörténeti szenzáció a Várban

Február 5-én hétfőn megtartották a török–magyar kulturális évad első rendezvényét az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol Hoppál Péter, az évad kormánybiztosa és C. Gülsen Karanis Eksioglu török nagykövet is beszédet mondott. Mindketten kiemelték, ahogy a múltban, a jövőben is meghatározó lesz a két testvérnép együttműködése. Az eseményen bemutatták a Törökországból „digitálisan hazatalált" két corvinát is, valamint az OSZK kutatói által talált Isztambulról készült fotótörténeti kuriózumot is.

2024. 02. 05. 16:30
EP2I7493
Budapest OSZK Török Magyar kultúrális évad Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török–magyar kulturális évad apropóját Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének (ennek dátuma 1923. október 29. ) 100. évfordulója adja. A centenáriumra épülő programsorozat lehetőséget ad a magyar és a török kulturális hagyományok ünneplésére, ahol egy éven át a török kultúra színe-java mutatkozik be Magyarországon.

EP2I7427
Rózsa Dávid, Hoppál Péter, C. Gülsen Karanis Eksioglu török nagykövet asszony az eseményen (Fotó: Teknős Miklós)

Amikor a magyar kultúra megjelenítéséről gondolkodunk, akkor sok szegmensről gondolkodunk egyszerre, de talán kiemelkedők a tárgyi jelentőséggel bírók

 – emelte ki Hoppál Péter. Hozzátette, az írott dokumentum egy külön szegmens, hatalmas kincs a magyar kulturális örökségben.

A Mátyás idejéből származó humanista, reneszánsz műveltséget magába foglaló 2500 kötet szétszóródott, ezért is kifejezetten büszke arra Magyarország, hogy újabb két kötettel bővült a Corvina könyvtár. A hazánkban található állomány egyharmadát ugyanis a Törökországtól visszakapott kódexek teszik ki.

A bemutatott gyűjteményt mind Törökország történelme, mind a magyarokhoz fűződő kapcsolat miatt is fontosnak tartjuk

– fejtette ki a török nagykövet, aki hozzátette már 1862-ben is járt magyar tudósküldöttség Törökországban.

A magyar nemzeti könyvtár fontos feladatának tekinti Hunyadi Mátyás magyar király szellemi örökségének, a Corvina könyvtár emlékezetének ápolását. A nagy hírű reneszánsz uralkodói könyvtárat, amely a legkorábbi volt a maga nemében – Itálián kívül és az Alpokon túl – 2006-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. 

Az, hogy a Topkapi szeráj könyvtárából az OSZK megkapta az ott őrzött két corvina teljes digitális másolatát, mérföldkő a hazai és nemzetközi corvinakutatás viszonylatában. Az egyik számos térképet tartalmazó Ptoleimaios: Geographia, amely firenzei kódex. Minden bizonnyal Vitéz Jánosé volt, később került a királyi könyvtárba. 

A másik Rannusius Crispus II. Ulászló jelenlétében elhangzott prédikációja Budán. A kódex különlegessége, hogy Budán készült, így valamelyest tükrözi a városrész könyvkészítését Mátyás halála után. A digitális másolatok átadása – tudományos értékükön túl – beilleszthető abba a gesztussorozatba, amelyet Törökország gyakorolt 1869-ben és 1877-ben. Az első alkalommal négy a második alkalommal tizenkét corvinát kapott vissza Magyarország. Hazánkban öt közgyűjteményben ötvenöt corvinát őriznek, ebből harminchetet az Országos Széchényi Könyvtárban.

2020-ban indult útjára ugyanis a Bibliotheca Corvina Virtualis elnevezésű internetes szolgáltatás, amelynek távlati célja Hunyadi Mátyás magyar király uralkodói könyvtárának fennmaradt és azonosított köteteinek virtuális rekonstrukciója. 2022-ben harminchét corvina digitális másolatát sikerült megszerezni, 2023-ban pedig újabb huszonhat digitális kódexet rendeltek, amelyek feldolgozása azóta is folyamatos és bárki számára elérhető.

 

A legkorábbi panorámakép Isztambulról

Az eseményen a corvinák mellett bemutattak egy fotótörténeti kuriózumot is, amelyet az OSZK kutatói találtak meg az 1945 előtt készült fényképek digitalizálása során. A tizenegy fényképalbum gyűjteményi bélyegzője tanúsítja, hogy egykor a sokat utazó, művelt műgyűjtő, báró Révay Ferenc (1835–1914) könyvtárához tartoztak.

EP2I7546
Révay Ferenc úti albumát vizsgálják  (Fotó: Teknős Miklós)

Az albumok hivatásos fényképészek által készített, mintegy nyolcszáz felvételt tartalmaz, amelyek Révay Ferenc kelet-mediterrán térségben tett utazásait örökítik meg a kiegyezés körüli években. Ezek között találjuk másfél évszázaddal ezelőtti Isztambul látképét is. Az 1869. évi bőrkötéses, rézcsatos, Révay monogramját viselő kötet összesen negyvenegy felvételt tartalmaz a városról, Pascal Sébah szír–örmény származású fényképész sorozatából. Ennek a része az a tíz darab látkép, amelyek egymás mellé állítva csaknem háromszáz fokos panorámaképet alkotnak. 

A jelenlegi hipotézis szerint az albumban szereplő panorámasorozat a legkorábbi panorámakép a városról.

Borítókép: A török–magyar kulturális évad eseménye az Országos Széchényi Könyvtárban (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.