Lotz Károly híres festménye visszakerült a Gödöllői Királyi Kastélyba

Visszakerült eredeti helyére, a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába Lotz Károly Ménes című képe. A szerdai átadón Vincze Máté hangsúlyozta: a mostani ünnepség többről szól, mint egy festmény visszaadása és restaurálása, ünnepeljük egyben a kulturális tereink megújulását is.

Forrás: MTI2024. 02. 15. 11:00
LOTZ Károly; VINCZE Máté
Gödöllõ, 2024. február 14. Vincze Máté közgyûjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkár beszédet mond Lotz Károly Ménes címû restaurált festményének átadásán a Gödöllõi Királyi Kastélyban 2024. február 14-én. A kép visszakerült eredeti helyére, a kastély lovardájába; az 1930-as évekig Gödöllõn volt, aztán mostoha körülmények közé került a Nemzeti Galéria raktárába. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt 14 évben több mint 620 milliárd forintos beruházást hajtott végre a kulturális infrastruktúra területén.

LOTZ Károly; VINCZE Máté
Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár beszédet mond Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadásán a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. február 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Mi, magyarok azt gondoljuk magunkról, hogy mi vagyunk az az ország, az a nemzet, amely erején felül teljesít, ha kulturális értékek megőrzéséről van szó, európaiak vagyunk, bekapcsolódunk az európai kultúrába

– mutatott rá, hozzátéve, hogy mindennek a Gödöllői Királyi Kastély volt lovardája és maga a kastély is tökéletes leképezése.

Az elmúlt 14 évben a kulturális infrastruktúrára költött több száz milliárd forint több mint száz kulturális projektet jelent, amelyek közül a Gödöllői Királyi Kastély volt az egyik első beruházás – emelte ki a helyettes államtitkár. 

A most eredeti helyére visszakerült festményről szólva Vincze Máté hangsúlyozta, hogy a felújított Lotz Károly-kép egy szimbólum is, amely a XXI. századi Magyarországot kell, hogy jellemezze. Felidézte, hogy a festmény a 30-as évekig Gödöllőn volt, aztán mostoha körülmények közé került a Nemzeti Galéria raktárába, és el is felejtették. 

– Nagyon fontos a kulturális kormányzat számára, hogy raktáraink helyett ezek a képek láthatók legyenek, bemutathatók legyenek, és az egész ország részesüljön abból a közkincsből, közgyűjteményi kincsből, amellyel Magyarország rendelkezik – fűzte hozzá Vincze Máté.
Meszlényi Edit, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője elmondta, hogy Lotz Károly a Ménest 1880-ban festette állami megrendelésre, és eredetileg a kisbéri méntelep nagytermébe szánták. Az elkészült képet Lotz az Országos Képzőművészeti Társulat 1881. tavaszi tárlatán mutatta be a Műcsarnokban, ahol hatalmas sikert aratott. A kép végül a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában találta meg otthonát – fűzte hozzá az osztályvezető.

LOTZ Károly
Résztvevők Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadásán a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. február 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kép történetét bemutató tabló szerint a festmény az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába. 

A II. világháború során megsérült, majd a Magyar Nemzeti Galéria raktárába került feltekert állapotban, vakkeret és díszkeret nélkül. 2018 elején sikerült beazonosítani a gödöllői lovarda belsejéről készült archív fénykép és a Lotz Károly születésének 100. évfordulójára 1933-ban készített emlékkiállítás katalógusában lévő fotó segítségével. A restaurálást – amelyre a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. miniszteri külön keretet kapott – a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria restaurátorcsapata végezte.

Borítókép: Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár beszédet mond Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadásán a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. február 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.