Átadták a Rosti Pál-díjakat

Hétfőn délután adták a Rosti Pál-díjat a Magyar Nemzeti Múzeum Széchenyi-termében. A díjat az intézmény Történeti Fényképtára alapította, amelyet a legjobbnak ítélt fotókönyv alkotójának adnak át.

2024. 02. 26. 20:30
A díjat a Kiscelli Múzeumban 2022-ben rendezett Atlasz című tárlat két kurátora, Róka Enikő és Mucsi Emese vette át.
20240226 Budapest Nemzeti Múzeum Rosti Pál-díj átadó Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rosti Pál-díjat 2019-ben adták át először, és kétévente ítélik oda. 2019-ben Biró Eszter Töredékek, majd pedig Csontó Lajos Kutyaév című kötete kapott elismerést. A Rosti Pál-díjat idén Gerhes Gábor Atlas című munkájáért ítélték oda. Hammerstein Judit, az intézmény megbízott vezetője megköszönte a kuratórium tagjainak a munkáját. Végül a hat fotókönyvből választották ki a nyertes alkotást. Gerhes Gábor könyvében egy belső utazás képeit láthatjuk. Rendszertől a rendezetlenig. A közel négyszáz oldalas kötet az egyén által értelmezhetőségi keretek között, a maga teljességében igyekszik bemutatni a körülötte lévő univerzumot. Az Atlasban Gerhes Gábor életének, munkássága évtizedeinek a lenyomata köszön vissza.

A Rosti Pál-díjat 2024-ben Gerhes Gábor Atlasz című fotókönyve nyerte el.
A Rosti Pál-díjat 2024-ben Gerhes Gábor Atlas című fotókönyve nyerte el. Fotó: Mirkó István

E. Csorba Csilla, a zsűri elnöke kifejtette, hogy a fotókönyv műfaja több szempontból is nehéz, de Gerhes Gábor fotókönyvét képi anyaga, tipográfiája alapján is a legszebb kötetként ismerhették el. 

Hangsúlyozta, hogy a kötet lapjai sokrétegű szellemi tudást ölelnek fel. Aktuális, mert a valóság megismerésével, azzal kapcsolatos témákkal foglalkozik. 

– Az Atlasban Gerhes Gábor személyes élményei és transzformációi érhetők tetten – mondta E. Csorba Csilla, majd a művészettörténész kiemelte, hogy a szerzőt az a kérdés foglalkoztatta, hogy miért kérdőjeleződött meg az a felvilágosodás kori gondolat, miszerint a világ megismerhető és hogy annak információi elraktározhatók. 

Gerhes Gábor Atlasában arra tesz kísérletet, hogy rendezze a körülöttünk lévő világot, és eközben folyamatosan gondolkodásra, párbeszédre bírja a befogadót.

A belső rendszerezésre vágyás, a nézőpontok váltakozása jellemzi a díjazott kötetet.

Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész 1985 óta rendszeresen állítja ki munkáit egyéni és csoportos tárlatokon. 

Atlasz című, azonos elnevezésű könyvét is bemutató kiállítása 2022-ben volt látható a Kiscelli Múzeum Templomterében. A több száz képet tartalmazó, tizenkét számozott fejezetből álló kemény fedeles kiadványban többféle fotográfiai eljárás és képtípus megjelenik, tartalmát különféle tudományágak, az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják.

A díjat odaítélő zsűri tagja volt E. Csorba Csilla (Magyar Fotótörténeti Társaság), Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék), Bogdán Melinda (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum), valamint Hammerstein Judit megbízott főigazgató (MNM) és Lengyel Beatrix (MNM Történeti Fényképtára).

 

Borítókép: A díjat az Atlasz című tárlat két kurátora, Róka Enikő és Mucsi Emese vette át (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.