Az utópisztikusnak tűnő jövő az ajtón kopogtat + exkluzív videó

A főváros egyik leglátványosabb immerzív digitális művészeti tere, a Cinema Mystica új tematikus tárlattal jelentkezett március 5-én, amely egy olyan álomvilágba kalauzolja a látogatókat, ahol a mesterséges intelligencia (MI) és a művészet kapcsolata van fókuszban. A kiállítás olyan kérdéseket boncolgat, hogy az egykor még utópisztikusnak tűnő jövő hogyan vált jelenné, milyen hatással van az MI-nek köszönhető információrobbanás az alkotói folyamatokra és a kollektív tudatra.

2024. 03. 11. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-ban a Párisi udvarban helyet kapó Cinema Mystica tárlataiban a fény, a hang és a művészet egyvelege viszi le alfába a betérő látogatókat, ugyanis itt minden érzékszervünkre hatnak. Egy különleges utazás ez, amelynek minden állomása egy egyedi újmédia-installáció. Az AIvolution című tematikus tárlat sötét kiállítóterei a projektorok elindításával misztikus világokká alakulnak át, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között – a néző részesévé válik a műveknek, belemerül azokba. Az ezerkétszáz négyzetméteres területen digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a látogatót. A vizuális attrakción megjelenő alkotások nem az MI „művei”, hanem hús-vér művészek munkáit állították ki, melyek inkább reflexiók a mesterséges intelligencia által létrehozott esztétikára.

A Cinema Mysticát megálmodó Global Illumination elnevezésű műhely művészei között hazai és külföldi szakemberek egyaránt szerepelnek, a mostani kiállítást többek között Weidi Zhang, Fabien Bouchard és Andy Thomas színesíti sajátos látásmódjával. 

A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig a művészek tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. 

A Cinema Mystica egy egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép-európai térségben is.

Vigh Dávid, a tárlat, valamint számos nemzetközi zenei fesztivál művészeti vezetője lapunknak hangsúlyozta:  

Ezzel az új kiállítással szeretnénk reflektálni arra a kreatív forradalomra, ami épp a szemünk előtt zajlik. Ezt a fotográfia felfedezéséhez hasonlítanám. Szerintem körülbelül száz éve a fotó megjelenése hozott hasonló nagyságú változást abban, ahogy a művészethez vagy akár a képalkotáshoz állunk.

Azt gondolom, hogy újra kell definiálni magunkban például a szerzői joggal kapcsolatos dolgokat. De sok egyéb kérdést is hoz az MI térhódítása, például hogy az alkotói folyamatokban valójában ki áll a kreatív kormánykerék mögött, az ember vagy a gép, vagy mekkora teret hagyunk a gépnek, a kreatív folyamat melyik részében használjuk az MI-t.

Az AIvolution kurátora elmondta, hogy szerinte nagyon sok pozitív oldala van a jelen történéseinek. – A művészet világában az MI már túlmutat a pusztán automatizált eszközön. Eszközből „társalkotóvá” vált, és ezekből a kollaborációkból újszerű, különleges és inspiráló alkotások születnek. 

A gépi algoritmusok képesek különböző kulturális hatásokat, stílusokat és műfajokat egybeolvasztani, ezáltal hibrid művészeti formák születnek, amelyek nem sorolhatók a megszokott kategóriákba

– fogalmazott az alkotó.

Az AIvolution látványvilága merőben eltér a Cinema Mystica nyitókiállításától, minden tér új tartalmat kapott. Az installációk között olyan vizuális élmények is várják a látogatókat, mint egy interaktív CyberPunk univerzum, egy szintetikus emlékkészítő, egy immerzív digitális katedrális, valamint egy installáció részeként MI-avatárrá válhat a néző, és elmerülhet a világító mikroorganizmusok világában.

– A mostani tárlatban az egyik személyes kedvencem Fekete Máté Lights and bytes című kreációja, ami alapvetően összeérinti a tradicionális fotóeljárásokat és a legmodernebb képalkotási technikákat. Dióhéjban arról van szó, hogy az MI által generált képeket fotóérzékeny ezüstlapokra fényképezi vissza camera obscurával. Nagyon érdekes időugrást tapasztalhatunk, mivel gyakorlatilag a legmodernebb és a legősibb fotóeljárást köti össze – világított rá Vigh Dávid.

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina

Borítókép: A Cinema Mystica új tematikus tárlattal jelentkezett (Forrás: Facebook/Cinema Mystica)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.