Guy Ritchie, az örök úriember

Guy Ritchie karrierje igen változatosnak mondható. Hazájában kultrendezőnek számít, Amerikában inkább egy tisztességes iparosnak, ám a 2002-es Hullámhegy kivételével nincs igazán rossz filmje. Készített Disney-adaptációt (Aladdin), kemény akciófilmet (Egy igazán dühös ember), most pedig az őt naggyá tevő brit gengszterzsánerhez tért vissza a 2019-es Úriemberek sorozatváltozatával.

2024. 03. 14. 5:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddie Horniman (Theo James) hivatásos katona, s nem mellesleg Halstead hercegének fia. Amikor apja meghal, ő örökli a nemesi címet, a hatalmas kastélyt és a vele járó vagyont. Bátyja, a kiszámíthatatlan bajkeverő Freddy (Daniel Ings) ezt rossz néven veszi, de kénytelen beletörődni helyzetébe. Eddie-nek a váratlan felelősség mellett azzal is szembe kell néznie, hogy a néhai herceg érdekelt volt az ország legnagyobb marihuánabizniszében.

Matthew McConaughey és Guy Ritchie a sorozat bemutató eseményén (Forrás: Getty Images )

Az Úriemberek filmként nagy népszerűségnek örvendett, elsősorban a nézők körében, a kritikusokat inkább megosztotta. 

Az mindenképp jól állt Ritchie-nek, hogy visszatért a kaptafához, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, valamint a Blöff vonalára, noha messze nem érte el azt a szintet, ezt elvárni eleve meggondolatlanság lett volna. 

A Netflixen futó nyolcrészes sorozat egy spin-off, vagyis teljesen más szereplőket mozgat, különálló történettel, egyezés csak a címben, illetve a sztori bizonyos részeiben van a moziváltozattal. Nincs ezzel gond, Ritchie ugyanis hozza a stílusát, azt, amiben annyira jó és rögtön beránt a bűntől mocskos arisztokrácia világába. Ő maga az első két felvonást rendezte, íróként azonban az egész évadot jegyzi, így nyugodtan hívhatjuk a saját projektjének. 

A nyitány megalapozza a hangulatot, megismerjük a főbb karaktereket. Eddie és Freddy mellett az ültetvényt üzemeltető szemrevaló Susie-t (Kaya Scodelario), a birtok mindenesét Geoffot (Vinnie Jones), vagy az özvegy Lady Sabrinát (Joely Richardson), de rajtuk kívül még egy rakás érdekes és nem kicsit fura fazon tűnik még fel, főként a helyi alvilág bugyraiból. Egy klasszikus felemelkedéstörténetnek vagyunk tanúi rengeteg viszontagsággal, megfűszerezve némi modern tévedések vígjátéka szájízzel. 

Vinnie Jones a rendező számos alkotásában feltűnik (Forrás: Netflix)

Az évad első fele félig-meddig epizodikus rendszert követ. Minimális kapcsolat van a részek közt, de zömmel azt látjuk, ahogy Eddie és Susie ténykednek, újabb kihívásokkal kerülnek szembe, melyeket meg kell oldani. 

Ritchie érezte, hogy ez nem fog kitartani a végéig, így a hatodik epizódtól, mely talán a komplett szezon csúcspontja, elkezd összefüggő történetet mesélni.

 Értelmet ad a korábbi eseményeknek, a bohóckodást felváltja a feszültség és a tétek súlya is sokkal érezhetőbb. Ezzel szemben a zárás kissé megúszósnak hat, az egyik fő konfliktusforrást ugyanis csúnyán elbagatellizálják. Mentségére mondva érthető alkotói lépés, csak kiszámíthatóbbá tette az egyébként remekül megírt és fordulatos cselekményt. Ritchie azonban gondolt a jövőre, építi a folytatást és a befejezést látva bőven van annyi az alapanyagban, hogy egy esetleges második évad újult erővel, más aspektusok alapján mutassa be hőseink alámerülését a kétes ügyletekbe.

Kaya Scodelario és Theo James (Forrás: Netflix)

A színészekre nem lehet panasz. Noha Theo James nem egy Matthew McConaughey, abszolút felnő a feladathoz, határozottsága és kellemes orgánuma elhitetik a nézővel, hogy ez az ember érti a dolgát. 

Kaya Scodelario nemkülönben remek, a kémia kettejük közt pazar. Daniel Ings elsősorban a humort szállítja, Vinnie Jonest pedig afféle Ritchie-veteránként mindig üdítő látni.

Az Úriemberek nem egy cím kizsigerelése, szó nincs alibizésről, Ritchie láthatóan beletette a szívét-lelkét és tökéletesen átjön, hogy ebben a közegben érzi a legjobban magát. Változatos karakterek, frappáns humor, míg máskor thrillereket megszégyenítő feszültség jellemzik a sorozatot. Messze nem tökéletes, olykor felszínesebb a kelleténél, de borzasztóan nézeti magát, repül vele az idő és aki ennél szórakoztatóbb szériát akar kreálni idén, annak fel van adva a lecke.

Borítókép: Jelenetfotó (Forrás: Netflix)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.