Taposóakna végzett a legjobb magyar háborús fotográfussal

A Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének legfontosabb alkotásaiból nyílt kiállítás a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében. A Mélység/élesség című tárlaton a legismertebb magyar vagy magyar származású fotográfusok – többek között André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, Robert Capa – művei mellett 19. századi fotográfusok, világhírű külföldi fotóművészek és kortárs alkotók munkáival is találkozhat a nagyközönség.

Forrás: Liget Budapest2024. 03. 03. 6:35
Robert Capa: A milicista halála
Robert Capa: A milicista halála (1936) Forrás: Liget Budapest Forrás: Liget Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiállítás legkorábbi papíralapú fényképei az Orbán Balázs által jegyzett Balán rézbánya Erdélyben című felvétele (1852 körül), valamint Rosti Pál 1857–1858 között közép-amerikai utazásai során készült fényképei. A tárlaton erőteljes hangsúllyal szerepelnek a legfontosabb és legismertebb magyar kortárs fotográfusok, így például Korniss Péter.

Mélység/élesség című tárlat
A Mélység/élesség című tárlat egy részlete. Forrás:  Liget Budapest/Szabó Bence

Olyan legendák műveit is láthatjuk, mint André Kertész, Munkácsi Márton vagy Robert Capa, akit 1938-ban a Picture Post „A világ legjobb háborús fotográfusa” címmel jellemzett, és aki alig 40 évesen halt meg, mikor taposóaknára lépett a mai Vietnám területén.

A május közepéig látogatható, több mint 150 művet felvonultató tárlat nem csupán fotográfiákat mutat be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, az alkotáshoz szükséges készülékek sokszínűségét fototechnikai eszközökkel, különleges fényképezőgépekkel illusztrálva.

Borítókép: Robert Capa: A milicista halála (1936) (Forrás: Liget Budapest)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.