A Gutenberg-galaxis végén járunk

Történetének eddigi legnagyobb fejlesztését zárta le ma délelőtt sajtótájékoztatóval a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Elkészült az a virtuális stúdió technológia, amellyel Európában egyedülálló, de az egész világon is ritkaságnak számító oktatási infrastruktúra jött létre a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet Mészáros utcai képzési helyszínén. Új, gyakorlatorientált képzések kidolgozása és a hallgatók, dolgozók készségeinek fejlesztése is megvalósult a projekt részeként.

2024. 03. 14. 18:30
virtuális stúdió
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmipar számára elérhető legjobb technológiákat ötvöző gyakorlati oktatási terek a virtuális stúdió segítségével a naprakész, keresett és a munkaerőpiacon azonnal hasznosítható tudás átadására kínálnak lehetőséget.

virtuális stúdió
A virtuális stúdió révén  Európában egyedülálló oktatási infrastruktúra jött létre. Fotó: Bach Máté

A modern virtuális stúdió technológiája

Sepsi Enikő, az SZFE rektora elmondta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem az elsők között alkalmazza Európában ezt az új technológiát a felsőoktatásban, így az egyetem nemzetközi összehasonlításban is olyan előnyt biztosít a hallgatóinak, hogy a világ bármely pontján versenyképes tudással jelenhetnek meg a filmipar munkaerőpiacán. 

Az új technológia lényege, hogy a forgatás során a háttérben LED-falon megjelenő táj vagy tér szerves kapcsolatot alkot a stúdió valós díszletelemeivel. Számítógépes programok, szoftverek segítségével bármilyen helyszín megalkotható, így az operatőrképzés mellett a látványtervezőknek is óriási lehetőséget biztosít, és a rendezőknek is újfajta kihívást jelent, hogy ebben a világban alkothatnak

 – tette hozzá Sepsi Enikő.

A rektor szólt a képzésekről is. Elmondta, hogy a virtuális produkciós tudásközpont révén egy egyedülálló, a digitális oktatást támogató gyakorlati képzési helyszín jött létre, ahol a filmművészetet tanuló hallgatók a legfejlettebb technológián keresztül sajátíthatják el a projekt részeként kidolgozott digitális tananyagokat. Mint mondta, 2022 októberétől 2024 márciusáig 120 hallgató és munkatárs vett részt a képzésben.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos örömét fejezte ki, hogy sikeresen megvalósult a projekt, majd felidézte, hogy a technológiával két évvel ezelőtt találkozott a németországi Babelsberg Stúdióban. Kollégáival, Novák Emillel, Vecsernyés Jánossal és  a kuratórium vezetőségével elhatározták, hogy létrehozzák az erre a technológiára épülő tudásközpontot Budapesten is. A Nemzeti Filmintézet azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy az egész ágazatot integrálja. Azt is elmondta, miért van erre szükség. 

A Gutenberg-galaxis vége felé járunk, ezt szomorúan mondom, hiszen kevesebbet olvasnak az emberek, és egyre több vizuális információhoz jutnak – fogalmazott Káel Csaba. – A gazdaság, a kereskedelem területein, egészen a művészetekkel bezáróan rengeteg felhasználási módja van a vizuális tartalomnak. Bizonyos országok érzik ennek a súlyát, és fejlesztik, mint például az Egyesült Államok. Magyarország kitüntetett helyzetben van a mozgóképgyártás területén, mert azt a pozíciót sikerült elérnünk, hogy ma London után Európa második számú filmgyártó központja Budapest

 – mondta a kormánybiztos, majd hangsúlyozta, hogy úgy látták, ebben a versenyben nem szabad lemaradnunk. 

– Mivel ez az iparág rendkívül gyorsan fejlődik, azt gondoltuk, hogy az ágazatnak és az oktatásnak össze kell fognia.

Az volt az egyik cél, hogy a képzés folyamán segítsük a fiatal diákokat, de az is lényeges, hogy az új technológiának komoly gazdasági haszna és az egyetem nemzetközi megítélésében is fontos szerepe lesz – foglalta össze Káel Csaba.

A sajtótájékoztató végén egy rövid, audiokommentárral kísért összeállítást mutattak be az üzembe helyezés óta itt zajló munkákról, képzésekről, forgatásokról és a stúdióban készült felvételekről. A projektben megvalósult virtuális stúdiótechnika olyan 3D-s hátteret biztosít, amely nem igényel külső helyszínt.

 A virtuális stúdió lényege, hogy a jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak alkotta képeket használnak, amelyek bármilyen környezetet képesek fotórealisztikusan, 3D-ben ábrázolni. Az így megépített modellek között van például nem létező jövőbéli városkép, erdei és hegyvidéki környezet, európai nagyvárosi utcakép. Ma már a legnagyobb produkciók használják ezt a megoldást, ugyanis így jóval költséghatékonyabb az adott jelenet elkészítése, hisz nem kell utaztatni a filmes stábokat. Az új virtuális stúdióban a perspektíván lehet változtatni, ezáltal valósághű illúziót lehet elérni. 

A pályázaton elnyert 1,215 milliárd vissza nem térítendő támogatással az egyetem történetében a legnagyobb beruházás valósult meg.

Borítókép: Sepsi Enikő és Káel Csaba (Fotó: Bach Máté) 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.