Három európai kiállítás, amit látni kell

Ha valaki éppen európai körútra indul, több olyan festészeti tárlatot is láthat, amelyek életre szóló élménnyel gazdagítják. Párizsban 150 éve nyílt meg az első impresszionista kiállítás, ebből az alkalomból a Musée d'Orsay 130 alkotást mutat be a kezdeti időszakból. Nem kell a francia fővárosig menni, hogy zseniális művekkel találkozhasson az érdeklődő: a berlini Régi Nemzeti Galériában Caspar David Friedrich remekei láthatók; évforduló itt is van, hiszen 250 éve született a művész. London is bővelkedik izgalmakban: a Nemzeti Galéria Caravaggio utolsó éveinek alkotásait állítja ki.

2024. 04. 05. 18:00
A Szépművészeti Múzeum állandó kiállításai is várják a látogatókat
Százerek tekintették meg az utóbbi évtized legsikeresebb kiállításait a Szépművészeti Múzeumban. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caravaggio, a fenegyerek 

A londoni Nemzeti Múzeumban hamarosan megnyílik az a Caravaggio-kiállítás, melyben a kurátorok a művész életének végére fókuszáltak. A barokk festő korának egyik legnagyobb alkotója volt, lázadó szelleme új utakra vitte, az akkori művészeti elvárásokon könnyedén túllépett: a manierizmust és a 17. század elején divatos naturalizmust képviselte. 

Élete igen kalandos volt: Milánóban született, onnan Rómába ment, ahol gyakran keveredett verekedésekbe, de befolyásos pártfogói megvédték attól, hogy börtönben végezze.

Ám amikor az egyik utcai csatában meghalt az egyik résztvevő, a gyilkosság vádját már nem tudták lemosni róla; Nápolyba menekült, de rossz természete ott is előjött, botrányt botrány követett. Festészete merőben ellentétes volt azzal, amit sorsa alapján gondolnánk róla: a barokk művészet érzékeny zsenije volt, gyakran bibliai témákat dolgozott fel. 

Caravaggio
Caravaggio: Szent Máté hívása. Fotó: Wikipédia

 

Lázadó festőgeneráció

Párizsban 150 éve nyílt meg az első impresszionista kiállítás, amikor számos művész szembefordult az akadémikus elvárásokkal, és a kirekesztő döntnökök hivatalos kiállítása mellett szerveztek maguknak egy alternatív tárlatot, ahol a progresszívebben gondolkodó alkotók is kiállíthatták műveiket. A kezdeményezés elképzelhetetlen változást hozott a festészet világában: 

az impresszionisták új irányzatot, új stílusokat hoztak létre, szembefordulásuk a régi művészeti felfogást képviselőkkel halhatatlanná tette őket.

A Musée d'Orsay az évforduló tiszteletére 130 alkotást mutat be a kezdeti időszakból. 

Monet
Claude Monet: Le Grenouillére. Fotó: https://www.metmuseum.org/

 

A romantika tájain

Caspar David Friedrich élete nem bővelkedett olyan kalandokban, mint itáliai elődjéé, ám a művészetben ő is maradandót alkotott. 

A német romantika egyik legjelesebb alkotója volt, a tájképfestészetben egészen újat teremtett, bús-szomorkás-tragikus hangulatú képei ma is érvényesek, és miszticizmusra való hajlama, szimbolizmusa is emlékezetessé teszi festményeit.

A romantika korában, a napóleoni háborúk után a német egység gondolata szárnyra kapott; nem csoda, hogy a művész hazafias érzelmei is megmutatkoztak alkotásain. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.