Koltai Lajos hetvennyolc éves

A napfény íze és Az óceánjáró zongorista legendája – csak két alkotás azon sikerfilmek közül, amelyeknek operatőre a ma hetvennyolcadik születésnapját ünneplő Koltai Lajos.

2024. 04. 02. 7:00
Koltai Lajos-54-KZ
A Zárójelentés című - Szabó István rendezésében készült - film alkotói adtak interjút a Puskin Kávézóban. Fotó: Knap Zoltán/BORS Forrás: Bors
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ünnepli születésnapját Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, akit a közönség számos sikerfilm operatőrjeként, illetve az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből készült filmváltozat rendezőjeként is ismerhet.

 

Honnan indult Koltai Lajos?

Az operatőr 1946. április 2-án született Budapesten. Egészen korán, már gimnazistaként magával ragadta az amatőr filmek világa, melyeket ő is elkezdett készíteni. 1964–65 között a Magyar Televízióban tevékenykedett segédoperatőrként, majd kameramanként. 1965-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1970-ben diplomázott az Agitátorok című alkotással, és már ebben az évben elkezdett dolgozni a Mafilmnél – emlékszik vissza az alkotó pályaképére a Magyar Művészeti Akadémia. 

Koltai Lajos a Semmelweis című film forgatásán.
Koltai Lajos a Semmelweis című film forgatásán. Forrás: NFI

Oscar-jelöléssel elismert produkciók

Számos Oscar-jelöléssel elismert produkcióban tevékenykedett. Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas rendező operatőre volt tizennégy produkcióban, az 1981-ben Oscar-díjat nyert Mephistóban szintén részt vállalt. Koltai Lajos ezenkívül három Szabó István által rendezett, a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelölt alkotásban látott el operatőri feladatokat:

a Bizalom című filmet 1979-ben, a Redl ezredest 1986-ban, a Hanussent 1988-ban nominálták a filmes szakma jelentős díjára.

Magyar operatőr a nemzetközi filmes szcéna élvonalában

1999-ben operatőrként Európa Filmdíjjal jutalmazták A napfény íze és Az óceánjáró zongorista legendája című filmeknél nyújtott teljesítményéért. A napfény íze egy magyar–osztrák–kanadai–német történelmi dráma, családtörténet, a Sonnenschein család története, amin keresztül a magyar zsidóság sorsát is nyomon követhetjük olyan világsztárokkal a főszerepben, mint Ralph Pheins vagy éppen Rachel Weiss. Az óceánjáró zongorista legendájában Tim Roth viszi a legfőbb szerepet: a hajón talált gyermek a zongorával virtuóz módon bánik, tehetséges és csak a tengeren érzi jól magát.

Koltai Lajos egyik operatőri munkája: Részlet Az óceánjáró zongorista legendája című filmből
Koltai Lajos egyik operatőri munkája: Részlet Az óceánjáró zongorista legendája című filmből. Forrás: Filmzene.net

Meghatározó filmes élmények

Tavaly az operatőr/rendező megosztotta meghatározó filmes élményeit egy, a hazai mozgóképes szakma kiválóságaival készülő interjú keretében. Egy beszámoló szerint Koltai elsőként Maár Gyula Prés című művét emelte ki, illetve Törőcsik Mari meghatározó szerepére reflektált, majd pedig felidézte a Déryné, hol van? című alkotást, ami miatt mézbarna félhomályként kezdték el munkásságát emlegetni – itt együtt dolgozott Maárral és Törőcsikkel. 

 

A Semmelweis meghódította a Netflixet is

Az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignác magyar orvosról szóló nagy sikerű, életrajzi ihletésű produkció idén áprilisban a Netflixre is megérkezett, így már a streamingplatformon is megtekinthető a produkció. A főbb szerepekben Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffy László látható.  A Semmelweis-film egyik érdekessége, hogy ez Koltai harmadik rendezése a Sorstalanság (2005) és az Este (2007) című filmek után.

 „A filmet rendező Koltai Lajos nemcsak itthon, de Hollywoodban is ismert szakembernek számít, hiszen operatőrként számos kiváló alkotást fényképezett, Giuseppe Tornatore Malena című filmjéért Oscar-díjra is jelölték. Rendezőként a Semmelweis a harmadik filmje a 2005-ös Sorstalanság és a 2007-es Este után” — idéztük fel egy korábbi cikkünkben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.