Mona Lisa füle mögött valami nagyon furcsát szúrt ki az internet + videó

Egy érdekes videó terjed az interneten, amiben olyan híres művészek festményei jelennek meg, mint Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, René Magritte, Salvador Dalí, vagy Gustav Klimt. Az újmédiás művészeti alkotás azonban nem csak ezért érdekes, hanem mert valójában sosincs vége, ami nem csak a digitális világ egyik sarkalatos pontjára világít rá, már-már az emberi psziché határait feszegetve.

2024. 04. 21. 8:00
Mona Lisa
Mona Lisa a popkultúra egyik legismertebb ikonja, Leonardo da Vinci picike festményének sejtelmessége még ma is megragadja az embereket. Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Te bárhonnan felismernéd Mona Lisa mosolyát? Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, René Magritte, Salvador Dalí, Gustav Klimt, Francisco Goya, Michelangelo és Botticelli festményeit? A válasz sok esetben valószínűleg nemleges, hiszen legtöbben nem különösebben mélyedünk el a képzőművészetben, ám pont az említett alkotók rá az élő példák, hogy van átjárás a magas kultúra és a populáris kultúra között. Egy kreatív újmédiás művész vírusként terjedő alkotása is jól mutatja, hogy bár képcímeket a legtöbben nem tudnak társítani a híres alkotásokhoz, talán még alkotókat sem, de ezek a művek mégis ismerősek lesznek.

Mona Lisa mellett az Amerikai gótika is feltűnik
Grant Wood ikonikus festményének, az Amerikai gótikának sokan talán a címét és az alkotóját sem ismerik (Fotó: VOX Youtube)

Mona Lisa mosolyától a Leány gyöngy fülbevalójáig

Annak ellenére, hogy a digitalizáció az elmúlt évtizedekben évről évre egyre inkább az életünk részévé vált, sok mindent még mindig nehéz megérteni vele kapcsolatban, különösen annak, aki nem ebbe született bele. 

A virtualitás jelentette korlátlan lehetőségek a művészet világát sem hagyták érintetlenül, egymást érik az érdekesebbnél érdekesebb újmédiás művészeti alkotások, amik a digitális technológia segítségével borítják fel és keverik össze a hagyományos művészeti ágakat. 

Nem egyszerűen arról van szó, hogy például a zene keveredik a képzőművészettel, az irodalommal, vagy bármi mással: legtöbbször a digitális platform is rendkívül meghatározó része az alkotásnak, ami további asszociációs lehetőségeket rejt magában. Ez sokszor rendkívül bonyolult, összetett installációkat is jelenthet, de van, mikor csak olyan egyszerű dolgokra kell gondolni, mint amilyen ez a végtelenített loop-videó:

Osman Kubat jól sikerült loop-videójában a populáris kultúrában is jól ismert festményeket „akasztott egymásba”, ami műveltségi tesztnek sem teljesen utolsó. A művész ötlete tavaly óta önálló életre kelt, egyre többen osztják meg az interneten.

A videós formátumnak persze megvan az a korlátja, hogy van eleje és vége, de ha az ember nem sajnálja a pénzt, akkor az ilyen alkotásokat meg tudja vásárolni a művésztől. Ez esetben a saját digitális eszközein a végtelenségig próbálhat eljutni valaminek a végére, aminek nincs is vége. A soha véget nem érő hurok a legkülönfélébb filozófiai okfejtéseknek is termékeny táptalajt nyújthat.

Talán nincs is bosszantóbb annál, amikor valami nagyon ismerősnek tűnik, mégsem tudjuk megfejteni, csak azért sem akar beugrani a megoldás. Hogy az ilyen rossz érzéseket eloszlassuk, kigyűjtöttük az NFT designer alkotásában feltűnő festményeket:

  1. Leonardo da Vinci: Mona Lisa
  2. Caspar David Friedrich: Vándor a ködtenger felett
  3. Katsushika Hokusai: A nagy hullám Kanagavánál
  4. René Magritte: Szerelmesek
  5. Edvard Munch: A sikoly
  6. Vincent Van Gogh: Csillagos éj
  7. Pablo Picasso: Guernica
  8. Grant Wood: Amerikai gótika
  9. Frida Kahlo: A két Frida
  10. Vincent Van Gogh: Van Gogh szobája Arles-ban
  11. Vincent Van Gogh: Napraforgók
  12. Salvador Dalíi: Elefántok
  13. Salvador Dalí: Az emlékezet állandósága
  14. Michelangelo: Ádám teremtése
  15. Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora
  16. Osman Hamdi: A teknősidomár
  17. Gustav Klimt: Csók
  18. Rene Magritte: Az ember fia
  19. Francisco Goya: Szaturnusz felfalja a fiát
  20. Sandro Botticelli: Vénusz születése
  21. Johannes Vermeer: Leány gyöngy fülbevalóval

Az NFT design lényege, hogy az alkotás a valóságban nem létezik, csak a digitális térben, ennek ellenére mégis megvásárolható és birtokolható, a blokklánc technológia révén az alkotás képes megőrizni az – értékben is kifejezhető – egyediségét, ritkaságát.

Érdemes megnézni a művész egyik másik alkotását, amiben ismerős filmek ikonikus képkockáit ágyazta egymásba:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.