Vetítés, ahol körülölel a Platon Karataev

Első alkalommal rendezett videóklip-bemutatót hazai zenekar a Zene Háza hangdómjában. A Platon Karataev hamarosan érkező negyedik, Napkötöző című lemezéből először az intézményben kaphattunk ízelítőt, nem akármilyen köntösben. Az új album négy dalára a MOME media design szakos hallgatója, Székely Ákos egyedülálló, háromdimenziós videóklipcsokrot álmodott meg, kifejezetten a Zene Háza hangdómjának félgömb alakú terére szabva.

2024. 04. 05. 5:40
Fotó: Mohai Balázs/Magyar Zene Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-ban alakult banda, a hazai indie rock legnemesebb képviselője folytatja a korábban megkezdett utat: a gitárzenei hagyományokból merítve egyesíti zenéjét a misztikus felhangú szövegekkel. Ahogyan a zenekar Napkötöző című új albuma, úgy a körülbelül húszperces kisfilm központi szimbóluma is a nap, amely a Zene Házában kelt fel először szerdán este, a félgömb alakú vászon minden pontjára kivetítve. A zene szárnyán születő álomszerű képek egy különleges utazásra viszik a látogatókat: körbenézhetünk Atlantisz elveszett víz alatti városában, egy katedrálisban, beleshetünk egy bolygókkal teli mosógépbe, de körberepülhetjük egy utópisztikusnak tűnő bádogváros utcáit is. 

Platon Karataev
Platon Karataev-vetítés, avagy különös helyeken, különleges dalok gyűrűjűben. Forrás: Mohai Balázs/Magyar Zene Háza

A vetítés előtt Mandli Vazul, a Magyar Zene Háza kiállítási osztályvezetője kiemelte, lassan egy éve kezdték el a videó előkészítését. – Nagyon motiváló volt számomra is az, hogy a zenekarban volt kellő ambíció, hogy ezt az új produkciót közös erővel összehozzuk.

 Szerencsére Székely Ákosnak volt kellő gyakorlata ehhez, mivel korábban Eötvös Péter Mese című művéhez is csinált vizuált ide.

A tapasztalat fontos, mert nagyon  hosszadalmas a tesztfolyamat, illetve az, hogy a tér adottságaihoz optimalizáljuk a videókat.

Székely Ákos, a klip alkotója a mozizás után elmagyarázta: a dalszövegek és a képi világ asszociációi kapcsán megállapodtak néhány alapszabályban a zenekarral, majd ezek mentén teljesen szabadon gondolkozott. – Vannak olyan képek és olyan elemek a vizuálban, amik viszonylag intakt módon reflektálnak a dalszövegre, de alapvetően a zenék összességére reagáltam. 

Ami narratívvá teszi az egészet, az az, hogy ez egy vágatlan, összefüggő élmény, a térváltások határozzák meg gyakorlatilag a dramaturgiát.

A művész elárulta, hogy a klip folyamatosan műsoron lesz a Magyar Zene Házában, de a korong címadó dalához, a Napkötözőhöz készült mostani részletet konvertálják egy 360 fokos videóra, feltöltik az arra alkalmas videómegosztó platformokra, és akár egy VR-élményként otthon is bárki meg tudja nézni.

Balla Gergő, a zenekar énekes-gitáros-dalszerzője lapunknak elmondta, hogy a zenekarról a kezdetektől egyfajta összművészeti projektként gondolkoznak, és mindig keresik azokat a lehetőségeket, ahol tudnak valami olyat mutatni, ami egy kicsit eltér a hagyományos zenekari gondolkodásmódtól. 

Amikor hallottam a Magyar Zene Házáról, és hogy van itt ez a technológia, ez a lehetőség, akkor egyből elkezdett motoszkálni bennem a kérdés, hogy mit tudnánk kezdeni vele.

A művész elmondta, hogy a húszperces klip alapjául szolgáló négy új dalt úgy választották ki, hogy azok lefedjék a lemez zenei spektrumát. – Van olyan dal, ami ősi, törzsi, mitikus megközelítéssel indul, aztán posztrockba hajlik át. Van, ami elektronikusabb felvezetést kapott, de egy hiphopos világba érkezik. Szerettük volna, ha eklektikus az anyag, de úgy, hogy az ne menjen a homogenitásnak a rovására. Utóbbit főleg a háromszólamú vokál, illetve a dalszövegek teremtik meg. 

Fontos, hogy a zenénkben megjelenik a szakralitás, így jó, hogy ez a része is ábrázolva van, ugyanakkor azt se akarjuk, hogy emiatt egysíkú vizuális világ érvényesüljön.

Szerintünk időnként jó ütköztetni a szakrálist a profánnal úgy, hogy a kettő emelje egymást, és inkább egy párbeszéd alakuljon ki ebből – összegezte Balla Gergő, majd elárulta, hogy a lemezbemutató koncertjük április 19-én lesz a Müpa Bartók Béla-hangversenytermében.

Mi az a hangdóm?

A hangdóm olyan planetáriumra emlékeztető tér a Zene Háza gyomrában, amelyben nem a csillagokat, hanem a hangokat, hangzásokat vizsgálhatjuk. A kupola fehérsége egy hatalmas vetítővászonnak köszönhető, amelyre 360 fokban vetít nyolc rejtett projektor. A vászon mögött 31 hangszóró helyezkedik el. Ezekkel az eszközzel egészen különleges hang- és képhatások hozhatók létre. A hangzó univerzumban olyan érzete lesz annak a nagyjából harminc-ötveen látogatónak, aki egyszerre bemegy a hangdómba, mintha benne lenne a hangforrásban, sőt mintha ő is része lenne a hangzásnak. A másik pillanatban meg úgy érezheti, mintha a hangok megfogható testekként jelennének meg a kupola alatt és vándorolnának a maguk útján. Misztikus élmény lehet, igaz?

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.