Sokkal több minőségi sorozat készült Magyarországon, mint korábban

A sorozatok helyzetét boncolgatja legújabb adásában a Hír TV Svenk című műsora, amelyben Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője mesél a műfajjal kapcsolatos tendenciákról. A portál a legolvasottabb sorozatokkal foglalkozó oldal, 16 éve működik.

2024. 04. 13. 17:00
Forrás: Sorozatwiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő szerint az utóbbi esztendőkben az látszik, hogy kicsit csökkent a sorozatok száma, viszont készült több komoly produkció. – Régen, a 90-es években, a 2000-es évek elején világszinten az volt jellemző, hogy a sorozat csupán egy mellékszereplő: vannak a nagy hollywoodi mozifilmek, és mellette vannak a sorozatok. Ez az elmúlt időszakban megváltozott, és ma már a gyártók a szériákra koncentrálnak elképesztő költségvetés mellett. 

A főszerkesztő hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy évtizedben sokkal több minőségi sorozat készült Magyarországon, mint korábban, amelyeket külföldön is értékesítenek, erre jó példa a Tündérkert. 

Idén március 27-én 11. alkalommal adták át a Televíziós Újságírók Díját, amelyet még 2014-ben Kenderessy Szabolcs, a SorozatWiki főszerkesztője hívott életre.  A cél az, hogy szakmai szempontok alapján emeljék ki az igényes magyar televíziós produkciókat, illetve a legkiemelkedőbben teljesítő ismert személyeket. A legtöbb jelölést idén a Mellékhatás kapta, a második legtöbbet pedig a Tündérkert. Kálloy Molnár Péter lett a férfi mellékszereplő kategória győztese a Tündérkertben nyújtott alakításáért.


– A Tündérkert műfaja, nevezetten a történelmi kalandsorozat elég nehéz műfaj, mert történelemmel az utóbbi tíz évben kevesebbet foglalkoztak a filmgyártás szintjén, a kalandnál pedig 

a Trónok harca és a különböző nagy produkciók után a nézők elvárják, hogy rendkívül látványos legyen.

Magyarországon nincsenek olyan költségvetések, mint Amerikában vagy egy-egy nyugat-európai országban. Mégis belevágtak a Tündérkertbe, amelyről azt gondolom, hogy jól sikerült, különösen látva az elmúlt évek sorozatait – összegezte Kenderessy Szabolcs.

A Svenk mai adását 22.55-kor láthatják a Hír TV csatornáján. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.